Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Δοκιμάζεται κεντρική και τοπική εξουσία


Τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάργησή τους.Read More

Πρώτα στη λίστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, τοποθετούνται τα ΑΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Μα­κεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

To θέμα, που θα "ανέβει" ειδησιογραφικά" τις προσεχείς εβδομάδες, είναι, από τη μια μεριά, αν υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη για το τι ακριβώς προσφέρει και σε πόσους φοιτητές το Πανεπιστήμιο της Στερεάς Ελλάδας και τι θα σημάνει το κλείσιμό του. 

Από την άλλη μεριά, ας πάψουμε επιτέλους να μεμψιμοιρούμε και να κινούμαστε γύρω από τον εαυτό μας! Αυτό που προέχει είναι η ορθολογική εξυγίανση των ΑΕΙ (και των ΤΕΙ) και όχι ο... τοπικισμός! Δεν μπορεί ως μοναδικό κριτήριο να προβάλλει το συμφέρον μιας πόλης, κάποιων εισοδηματιών ή το βόλεμα κάποιων στο διοικητικό προσωπικό. Με αυτή τη λογική, που την υπηρέτησαν κόμματα και τοπική εξουσία προς όφελος του στενού τους περίγυρου,  φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού!
  


Eγκληματικό σλόγκαν

Ποιος, όμως, μας εγγυάται πως οι αποφάσεις για την εξυγίανση των ΑΕΙ-ΤΕΙ θα ληφθούν με απόλυτη αντικειμενικότητα, ώστε το αποτέλεσμα να λειτουργήσει προς όφελος των πολλών;

Είναι αδιανότητο, ακόμη και σήμερα, να εμμένουμε στη νοοτροπία της προώθησης συμφερόντων της περιφέρειας (με τη στενή έννοια), σε βάρος ενός μακρόπνοου και σοβαρού προγραμματισμού που θα αφορά στην ελληνική ανασύνταξη και ανάπτυξη που επιδιώκει η κυβέρνηση.


Το σλόγκαν "κάθε πόλη και πανεπιστήμιο και κάθε χωριό και ΤΕΙ" ήταν εγκληματικό!

Μόνο που, αυτή τη φορά, δοκιμάζεται η σοβαρότητα όχι μόνο της κεντρικής αλλά και της τοπικής εξουσίας. Τώρα, αν κάποιοι τοπικοί άρχοντες ή και πολιτικοί παράγοντες στη Λαμία μιλούσαν για... Πανεπιστημιούπολη στη Λαμία, αυτό αφορά στους ίδιους!

Ίσως να ήταν λύση η ύπαρξη ανά περιφέρεια ενός ΑΕΙ και ενός ΤΕΙ, όπως προτείνει ο δήμαρχος Γ. Κοτρωνιάς, όμως αρκεί ένας χωροταξικός επανασχεδιασμός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας για να λυθεί το πρόβλημα; Αν είναι πρόβλημα -και είναι- το γεγονός πως το πανεπιστήμιο της Στερεάς στη Λαμία λειτουργεί με ένα και μοναδικό Τμήμα, αυτό θα έπρεπε να λυθεί πολύ πιο νωρίς.

Παρ' όλα αυτά, εμείς επιμένουμε: χρειάζεται τεκμηρίωση για την όποια απόφαση για το μέλλον του Πανεπιστημίου.     

Επιτέλους, ας δούμε το αύριο της χώρας κι ας αφήσουμε πίσω μας τον μικροκομματισμό και τον τοπικισμό. Και η κεντρική κυβέρνηση ας αποδείξει πως θέλει και μπορεί να φέρει μια αληθινή επανάσταση! Με σχέδιο, σοβαρότητα και πάνω απ΄όλα με συνεργασία των υπουργείων με τους κατά τόπους φορείς και εκπροσώπους των Ελλήνων πολιτών. Δεν μπορεί οι αποφάσεις να παίρνονται εν κρυπτώ και χωρίς τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων.  

Εδώ δεν παίζεται κορώνα γράμματα το κεφάλι του περιφερειάρχη ή του δημάρχου, αλλά η ζωή ενός ολόκληρου λαού.

2 σχόλια:

  1. ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΟ, ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΟΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΛΕΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΟΡΘΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ "ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ" ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ.
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΟΙ.
    ΣΩΣΤΕΣ, ΟΡΘΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ, ΑΛΛΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου