Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Μοιραία λάθη


Παρά τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Λαμίας, κάτι που μαρτυρά και η μήνυση κατά παντός υπευθύνου που κατέθεσε ο ποινικολόγος Γιώργος Δούμας, κάθε μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού από την περιφέρεια προς το κέντρο καταρρακώνει κάθε έννοια δικαίου.

Αντί οι περιφερειακές μονάδες Υγείας να εξοπλιστούν, να εκσυγχρονιστούν και να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων ευρύτερων περιοχών –ιδιαίτερα το καλοκαίρι που αυξάνονται οι επισκέπτες– υλοποιώντας τον μεγάλο στόχο της αποκέντρωσης, τελικά υποβαθμίζονται και απογυμνώνονται.

Η οικονομική κρίση έχει αποδεκατίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει αποκαλύψει όμως και προβλήματα δεκαετιών. Η διαπλοκή, οι πελατειακές σχέσεις, η αναξιοκρατία δεν έχει επιτρέψει την καλύτερη οργάνωση και ορθολογικότερη λειτουργία των μονάδων Υγείας.

Μπορεί οι ελλείψεις του «καταραμένου», σύμφωνα με τον διευθυντή της Μ.Ε.Θ. και της Ιατρικής Υπηρεσίας Δημήτρη Σφύρα, Νοσοκομείου Λαμίας να είναι μεγάλες και το άλλοτε στολίδι της πόλης να δείχνει σε πλήρη εγκατάλειψη. 


Μπορεί ο κόσμος που εξυπηρετείται  ή τρέχει σε αυτό για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες να είναι περισσότερος από εκείνον που επισκέπτεται το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Κέντρου Υγείας της Αταλάντης, όμως το δικαίωμα στην υγεία το έχουν όλοι οι Έλληνες.
Όταν πάσχει ένα κεντρικό νοσοκομείο δεν αποδυναμώνεις ένα περιφερειακό Κέντρο Υγείας, που παρέχει στοιχειώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη, και μάλιστα σε ολόκληρη την περιοχή της Λοκρίδας, στο όνομα της εξυπηρέτησης μιας ευρύτερης περιοχής. 
Απεναντίας, κάνεις ό,τι μπορείς για να το ενισχύσεις, χωρίς να αποδυναμώσεις το δεύτερο, ώστε να μην γίνεται αναγκαία η μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής προς τη Λαμία (της Λοκρίδας στην περίπτωσή μας), για να εξυπηρετηθούν.   

Με αυτήν την έννοια, η απόφαση της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, με την οποία δύο χειριστές εμφανιστές μετακινούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, μοιάζει άκομψη, αν όχι κραυγαλέα. Και έχει δίκαιο ο δήμαρχος Λοκρών να μιλά για «εγκληματική αμέλεια».

Πώς μπορεί να αλλάξει το ελληνικό κράτος, αν μετά από τον περίφημο Καποδίστρια, που υποτίθεται ότι θα προωθούσε την αποκέντρωση, βρισκόμαστε και πάλι στον ίδιο παρανομαστή;    


Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία 

Γιάννης Μπρεκουλάκης 

3 σχόλια:

  1. Σαφώς και έχει δίκαιο ο δήμαρχος Λοκρών να μιλά για «εγκληματική αμέλεια».
    Μόνο που «εγκληματική αμέλεια» υπήρξε και από τον ίδιο 18 μήνες τώρα, κατά τους οποίους ο κ.Αγγουράς υποβάθμιζε συστηματικά το Κ.Υ.Αταλάντης.
    Τμήματα του Κ.Υ. όπως το Παιδιατρικό, Μικροβιολογικό, κ.ο.κ. έχουν υποβαθμιστεί προ πολλού χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση από το δήμο.
    Και είναι φυσιολογικό αφού δεν υπήρξαν αντιδράσεις για όλα αυτά μέχρι χθες, σήμερα ο κ.Αγγουράς να διαλύει τώρα και το Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα.
    Κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥ,ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ.ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ, ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΕΛΙΚΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ Κ.Υ., ΝΑΙ...
      ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ; ΠΟΙΟΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ; ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΩΝ;
      Ε, ΣΥΝΤΡΟΦΕ;

      Διαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου