Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ : ΝΑΙ ή ΟΧΙ΄;;;


Το τελευταίο διάστημα ακούω συνεχώς τις απορίες του κόσμου σχετικά με τα γνωστά τεστ δυσανεξίας ή τεστ αντοχής σε κάποιες τροφές ή ακόμη πιο απλά τεστ για το ποιες τροφές μεταβολίζει ο οργανισμός μας και ποιες όχι.

Αρχικά θέλω να αναφέρω  ότι ο όρος δυσανεξίας είναι άτοπος, διότι για δυσανεξία μπορούμε να μιλήσουμε σε περίπτωση που κάποιος στερείται  το ενζυμο της λακτάσης π.χ., που χρειάζεται για να μεταβολίσει ο οργανισμός το σάκχαρο του γάλακτος την λακτόζη. Στην περίπτωση αυτή προκαλούνται συμπτώματα όπως πρηξίματα, διάρροιες αλλά σε καμία περίπτωση δεν προκαλείται αύξηση βάρους λόγο σωματικού λίπους.

Τα τεστ αυτά ισχυρίζονται ότι αποκλείοντας κάποιες τροφές ή συστατικά κάποιων τροφίμων εγγυώνται μακροχρόνια απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι ότι   οι υποσχέσεις  των  τεστ αυτών προβάλλονται μέσω  κάποιων πολύ κάλων σχεδιασμένων  ‘επιστημονικών’  εξηγήσεων που είναι ικανές να μπερδέψουν ακόμη και τα άτομα που είναι ειδικά σε θέματα υγείας. Δεν υπάρχει ούτε μια έρευνα που να αποδεικνύει την άμεση σχέση των τεστ αυτών με την παχυσαρκία, δεν υπάρχει καμιά διαγνωστική αξία για τις διαταραχές του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος ενώ θέλω να γνωρίζετε ότι το υπουργείο υγείας δεν επιτρέπει την εφαρμογή των τεστ αυτών. Αν ακόμη αναρωτιέστε πώς κάποια άτομα που έχουν κάνει τα εν λόγω τεστ αδυνάτισαν, η απάντηση είναι απλή. Τα περισσότερα από αυτά τα τεστ συνοδεύονται πάντα από κάποια δίαιτα ή έστω οδηγίες υγιεινής διατροφής που σας συμβουλεύουν να ακολουθήσετε «για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα».


Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι στα συστατικά που τις περισσότερες αποκλείονται από την διατροφή είναι η ζάχαρη, το αλεύρι, το αλάτι, το γάλα..Αναρωτηθήκατε ποτέ ότι τα περισσότερα γλυκά περιέχουν ζάχαρη και γάλα; Ή ότι τα ζυμαρικά, το ψωμί, οι φρυγανιές φτιάχνονται από αλεύρι. Η λογική λέει πως από μόνος του ο καθένας αποκλείσει το αλεύρι καθώς και όλα αυτά που παρασκευάζονται  από αλεύρι θα χάσει κιλά.. Παράλληλα, ο ενδιαφερόμενος έχοντας μπει σε μια διαδικασία που σκέπτεται τι θα φάει, προσέχει περισσότερο τη διατροφή του γενικά και συνήθως αυξάνει και τη σωματική του δραστηριότητα. Όμως, χωρίς σωστό διαιτολογικό προγραμματισμό, η αυθαίρετη και συστηματική αποφυγή κάποιων τροφίμων ή χειρότερα ολόκληρων ομάδων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και προβλήματα υγείας.

Απλά αναρωτηθείτε ….είναι προτιμότερο να ζήσετε το υπόλοιπο της ζωής σας με μεγάλη στέρηση, να νιώθετε άρρωστοι σε κάθε συνάντηση που ως βάση έχει ένα γεύμα  και να παραμονεύει  πάντα το ενδεχόμενο του υποτροπιασμού ή απλά να εφαρμόσετε ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής έχοντας πάντα ως αρχή ότι η ποικιλία και η ποσότητα είναι το μυστικό της σωστής και υγιεινής διατροφής!!

3 σχόλια:

  1. ΕΓΩ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙΣΗ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΣΑ ΠΟΥ ΕΣΘΑΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΤΑ ΕΙΧΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΤΕΡΙΘΗ ΟΥΤΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΣΤΕΡΗΘΗ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΑΧΑΡΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΣΤΕΡΗΘΗ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ ΕΝΩ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΔΙΑΙΤΟΛΟ ΣΑΝ ΕΣΑΣ ΕΙΧΑ ΣΤΕΡΗΘΗ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΤΡΩΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΗΡΑ ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΚΙΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΝΩ ΕΔΩ ΤΡΩΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΟΣΟ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΘΑ ΠΑΩ ΚΑΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΗ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΤΕΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΑΓΗΤΑ ΧΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΝΩ ΚΙΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΗΝ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ,ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΠΩΣ ΟΤΙ ΙΣΧΥΡΗΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΜΕ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ, ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΓΟΡΕΥΤΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΙ ΡΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΟΠΟΙΟΥ ΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΦΙΜΟΥ. ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΔΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΙΣΩΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΑΛΛΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΣΩΣΤΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΣΤΕΡΕΙ. ΕΠΗΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΕΙΤΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΤΕ ΚΑΤΕΡΓΑΣΜΕΝΗ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΟΠΟΤΕ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟ ΛΙΓΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΣΤ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΑΡΚΕΤΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ.

      Διαγραφή
    2. ΒΡΕ ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΕ ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΤΕΡΗΣΕ ΜΙΑ ΖΩΗ .ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΣΥ ΠΡΟΦΑΝΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΝΤΑ.ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗ ΠΟΥ ΕΙΜΙΑ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΧΑΣΕΙΣ ΛΙΠΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΙΑ.

      Διαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου