Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟ-ΟΤΑ: ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΜΑΝΙΤΑΚΗ, ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ


Σε «συμπληγάδες πέτρες» αναμένεται να βρεθούν με την ανάληψη των χαρτοφυλακίων τους οι νέοι υπουργοί* Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο -μετακινηθείς από το ΥΠΕΣ- Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης αλλά και οι συνεργάτες τους: Ο νέος υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βουλουδάκης και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου.
Το νέο δίδυμο του ΥΠΕΣ θα έχει να αντιμετωπίσει πρώτιστα και κύρια τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης αλλά και τα θεσμικά που αφορούν στη χρηματοδότηση και στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και πολιτικών προσώπων. Από την άλλη πλευρά, για το νέο δίδυμο του υπουργείου  Διοικητικής Μεταρρύθμισης το μεγάλο στοίχημα είναι η αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης.


Υπουργείο Εσωτερικών
Συγκεκριμένα, «καυτή πατάτα» για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη αναμένεται να είναι:
  • Οι μειωμένοι ΚΑΠ στους δήμους, για τους οποίους υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στους δήμους, καθώς πολλοί από αυτούς εκπέμπουν SOS, με τον κίνδυνο του λουκέτου να πλανάται από πάνω τους (βλ. εδώ και εδώ).
  • Τα επενδυτικά προγράμματα των δήμων, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας και χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΤΑ (υπουργείο Ανάπτυξης), που δεν έχει αποδοθεί.
  • Το πρόγραμμα της αυτεπιστασίας, που έχει κολλήσει στα χρήματα.
  • Η αρωγή στις περιφέρειες (αλλά και στους δήμους) τεχνικής βοήθειας, σε συνεργασία με το νέο Ανάπτυξης και ΥποδομώνΚωστή Χατζιδάκη, για μεγαλύτερη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, μετά μάλιστα και τα μείον 50 εκατ. ευρώ ελέω μνημονίου και τρόικας.
  • Σε συνεργασία με το νέο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις Περιφέρειες Στόχου 2 και των δήμων τους (περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου), στις οποίες -επειδή πλέον θεωρούνται... πλούσιες- έχουν κοπεί κονδύλια για κοινωνικά προγράμματα, όπως, π.χ, το «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»(βλ. ενδεικτικά αντιδράσεις δήμου ΛεβαδέωνΘηβαίων και Μήλου).
  • Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, τα «ξεχασμένα»450 εκατ. ευρώ, τα οποία η ΚΕΔΕ μονίμως ζητεί και μονίμως αγνοείται.
  • Η ρύθμιση του μεγάλου θέματος με τα 805 εκατ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων προς τρίτους.
  • Πέραν αυτού, σε συνεργασία με το νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα πρέπει να βρουν μια λύση στα μεγάλα προβλήματα γραφειοκρατίας που έχει δημιουργήσει ο «Καλλικράτης» και τα οποία περιφερειάρχες και δήμαρχοι ουκ ολίγες φορές έχουν επισημάνει.
  • Τους 3.800 εργαζομένους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο παρατάθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και λήγει στις 30/9.
  • Ο εκλογικός νόμος: η ΔΗΜΑΡ θέλει απλή αναλογική, αλλά στη σύσκεψη των εκπροσώπων των κομμάτων συμφωνήθηκε ότι επί του παρόντος δεν είναι άμεσης προτεραιότητας.
  • Ο έλεγχος των οικονομικών κομμάτων και πολιτικών προσώπων και η χρηματοδότηση των κομμάτων: είναι προφανές ότι με τα θέματα αυτά θα ασχοληθεί ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Αναφορικά με τον Αντώνη Μανιτάκη, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έχει να αντιμετωπίσει τη μείωση του Δημοσίου (με αναδιάρθρωση υπηρεσιών και κατάργηση κενών οργανικών θέσεων), αλλά και το θέμα των 150.000 απολύσεων, συμφωνία που απορρέει από το μνημόνιο, και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.
Σε αυτό το σημείο, όμως, το «αγκάθι» στη μείωση των δημόσιων υπαλλήλων λέγεται ΔΗΜΑΡ, καθώς για να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση κατέστησε σαφές, και έγινε αποδεκτό, το να μη γίνει καμία απόλυση, και η όποια μείωση προσωπικού να γίνει μέσω της εφεδρείας, συνταξιοδοτήσεων και της αναλογίας προσλήψεων-αποχωρήσεων. Το θέμα αυτό, ωστόσο, παραμένει ανοιχτό, καθώς απομένει να δούμε τι θα πει η ίδια η τρόικα, η οποία θέλει στοχευμένες απολύσεις.
Άλλωστε, δεν είναι μακριά η επιστολή ΥΠΕΣ στους δήμους, με την οποία ζητούσε στοιχεία δημοτικών υπαλλήλων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Παράλληλα θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για τηνπροώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (δηλαδή, του e-Δημοσίου) που ξεκίνησε ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Τζωρτζάκης, ώστε, εκτός των άλλων, να μην συνεχίσουν να σπαταλώνται πόροι και να χάνονται ευρωπαϊκά κονδύλια.

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου