Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ο εθισμός των παιδιών στο internet


Πολλά ακούγονται στις μέρες μας για τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο. (internet addiction).


O Διαδικτυακός εθισμός.

    

H συνεχής πλοήγηση που μπορεί να υποκαθιστά καθημερινές ανάγκες και να δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις και τη ζωή του παιδιού, ορίζεται ως εθισμός από το internet (internet addiction). Πλέον θα αντιμετωπίζεται από τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας ως μια ακόμη εξαρτητική συμπεριφορά όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά κ.τ.λ. Συνήθως οι έφηβοι είναι αυτοί που μπορεί να εμφανίσουν μια τέτοιου είδους συμπεριφορά. Ποια είναι αυτή;

   

Καταρχήν, δε μπορούν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και φυσικά δε θα θέλουν να επισκεφθούν τον ειδικό ψυχικής υγείας. Ενδεχομένως να εξαπατήσουν τους γονείς, να τους χειρίζονται, ακόμη και να κλέψουν χρήματα ώστε να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο internet , όπως ακριβώς θα έκανε κι ένα εξαρτημένο άτομο από ουσίες άτομο, για να εξασφαλίσει τη δόση του.



Τι πρέπει να παρατηρούν οι γονείς: 



1) Εάν το παιδί ή ο έφηβος έχει ως μοναδική καθημερινή και πολύωρη ενασχόληση τον υπολογιστή. 



2) Εάν αυξάνεται η  ευχαρίστησή του,  παίζοντας ολοένα και περισσότερες ώρες.



3) Εάν παραμελεί τις καθημερινές του υποχρεώσεις, τη σωματική υγιεινή, τους φίλους, ενώ παράλληλα αυξάνεται η ευερεθιστότητα, τα αναίτια ξεσπάσματα θυμού, η μελαγχολία και γενικότερα εάν υπάρχει μια μεταβολή στη μέχρι τώρα συμπεριφορά του.



4) Εάν υπάρχουν σωματικά συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, η ξηρότητα των ματιών, η απότομη αύξηση του βάρους και η εμφάνιση πρβλημάτων στη σπονδυλική στήλη λόγω των πολλών ωρών ακινησίας, αυπνία κ.τ.λ.


Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και να βλέπουν πάντα τα προειδοποιητικά σημάδια των αλλαγών στο παιδί. Ο εθισμός στο διαδίκτυο αποτελεί βεβαίως, την έκφραση ενός βαθύτερου προβλήματος το οποίο φυσικά αφορά όλη την οικογένεια. 

Παιδιά τα οποία εθίζονται είναι συνήθως πολύ εσωστρεφή, με δυσκολία στη σύναψη σχέσεων με συνομίληκους , ενώ συνήθως μπορεί να υπάρχουν πολύ διαταραγμένες σχέσεις στην οικογένεια ή/και ελλιπής επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά.. 

Έτσι «αποδρούν» σε μια εικονική πραγματικότητα, η οποία προσφέρει  αυτή την ευχαρίστηση που θα έπρεπε να λαμβάνουν φυσιολογικά, από το οικογενειακό και το κοινωνικό δίκτυο.  

«Ο εικονικός κόσμος αποτελεί για τα παιδιά όπως και τους εθισμένους σε ουσίες ένα τρόπο απόδρασης από μια δυσάρεστη πραγματικότητα που δεν μπορούν να αντέξουν, Οι γονείς μπορούν να προλάβουν και σώσουν παρατηρώντας από νωρίς τις αλλαγές και βελτιώνοντας την επαφή με τα παιδιά τους».



Αν παρατηρήσετε  αλλαγές στο παιδί όπως οι παραπάνω, τότε θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας, όχι μόνο για παροχή ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης  στο παιδί αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια, καθώς τα μέλη της επηρεάζονται άμεσα.


Επίσης, μπορείτε να απευθυνθείτε: 



Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παράρτημα του Νοσοκομείου Παίδων «Π & Α. Κυριακού», Μεσογείων 24, 6ος όροφος («Πτέρυγα Ελένης Δαλακούρα»).
   
Ειδικό Tακτικό Ψυχιατρικό Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων για την αντιμετώπιση του εθισμού στους Η/Υ και το Διαδίκτυο (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης). 


_________________________________
Η κ. Στεργιανή Μαντζιούρα είναι Ψυχολόγος και Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Παιδιού & Οικογένειας

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου