Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ή Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ή επαναληπτικές ΕΚΛΟΓΕΣ

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των διερευνητικών εντολών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα.

Τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα μπορούσαν άνετα να συμφωνήσουν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα μπορεί να παράγει κυβερνητικό έργο. Το πρόβλημα είναι πως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν θέλουν να αφήσουν εκτός τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος προφανής: Φοβούνται πως οι ψηφοφόροι τους θα στραφούν προς το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα ασκεί αντιπολίτευση και μάλιστα από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται με κάθε τρόπο να ενδώσει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Και θα πιεστεί ακόμη πιο πολύ τις επόμενες μέρες.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές. Η προσφυγή ξανά στις κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συρρικνώσει τα ποσοστά του ακόμη περισσότερο, ίσως μάλιστα και σε μονοψήφιο αριθμό. Οπότε το ΠΑΣΟΚ θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει ένα νέο γύρο εκλογών. Ο κ. Βενιζέλος χρειάζεται χρόνο για να ανασυγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ τις δυνάμεις του. Επαναληπτικές εκλογές σημαίνει χαριστική βολή για το ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο κ. Βενιζέλος έχει μαλακώσει τη στάση του απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί με έναν ιδιαίτερα "γλυκό" λόγο να πείσει με κάθε τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν είδαμε ποτέ στο παρελθόν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να απευθύνεται στην αριστερά με τόση γλυκύτητα..


Η ΔΗΜΑΡ πάλι δείχνει να μη θέλει εκλογές για τον ίδιο λόγο: Φοβάται πως μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της θα κινηθεί προς τη μεγαλύτερη αριστερή δύναμη δηλ το ΣΥΡΙΖΑ. 

Η ΝΔ αντίθετα θέλει τις εκλογές. Για το λόγο αυτό "χτυπά" τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ.Τσίπρα προσωπικά με δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι συνεχείς τηλεοπτικές εμφανίσεις και οι σκληρές δηλώσεις του κ. Σαμαρά εναντίον του κ. Τσίπρα πριν καλά καλά συναντηθεί μαζί του στα πλαίσια της διερευνητικής που έχει λάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σαμαράς με τις δηλώσεις του από την αρχή πολώνει συνεχώς το κλίμα, θυμώνει τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και γκρεμίζει κάθε γέφυρα συνεννόησης και συνεργασίας. Την ίδια γραμμή ακολουθούν και τα στελέχη και οι βουλευτές της ΝΔ.

Στη ΝΔ πιστεύουν πως με νέες εκλογές οι δεξιοί ψηφοφόροι άλλων κομμάτων (ΑΝ.ΕΛΛΗΝΕΣ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ κτλ) θα στραφούν προς τη ΝΔ υπό το φόβο της "αριστερής απειλής". Επιπλέον μέσα στη νέα προεκλογική περίοδο η ΝΔ θα αποφύγει την εσωστρέφεια και τις "συζητήσεις" για το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών και την απώλεια των 15 μονάδων από το 2009. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Οι λόγοι δύο: πρώτον έχει σοβαρές αντιδράσεις από τη βάση του και δεύτερον δεν υπάρχει καμία προγραμματική σύγκληση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να συμμετάσχει σε μια μελλοντική κυβέρνηση (ουσιαστικής) συνεργασίας αριστερών δυνάμεων με κοινούς στόχους και προγραμματική σύγκληση. 

Όπως όλα λοιπόν δείχνουν (γεγονότα και προθέσεις) οι λύσεις στο αδιέξοδο είναι δύο: ή μία κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ή εκλογές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου