Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Το Δημοτικό Σχολείο είναι ένα νέο μαθησιακό και κοινωνικό περιβάλλον για το παιδί, το οποίο και καλείται σε ηλικία 6,5 ετών περίπου να ανταπεξέλθει σε καινούργιες απαιτήσεις και να αναπτύξει πρωτόγνωρες πνευματικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Για την ομαλή ένταξη και προσαρμογή του, βασική σημασία έχει η διασφάλιση της καλύτερης δυνατής υγείας του.

Πρωταρχικά απαιτείται προληπτικός έλεγχος ( κλινικός και εργαστηριακός) σε ετήσια βάση τουλάχιστον, μέσα στα πλαίσια της χορήγησης του πιστοποιητικού υγείας που ζητείται από το σχολείο του. 

Την κύρια ευθύνη αναλαμβάνει ο οικογενειακός ιατρός (παιδίατρος ή γενικός ιατρός). Αρχικά λαμβάνεται πλήρες ιστορικό του παιδιού με όλες τις ασθένειες του κατά το παρελθόν, την τυχόν λήψη φαρμάκων, αλλεργίες, κληρονομικά νοσήματα, τους εμβολιασμούς που έχουν πραγματοποιηθεί κ.λ.π. 


Στην συνέχεια ακολουθεί μια γενική κλινική εξέταση των συστημάτων του ( γενική κατάσταση-επισκόπηση, αναπνευστικό-καρδιαγγειακό-μυοσκελετικό- νευρικό σύστημα, Ω.Ρ.Λ. εκτίμηση, εξέταση των οφθαλμών, του δέρματος και των δοντιών, πνευματική και ψυχοκοινωνική εκτίμηση).Με αυτόν τον τρόπο, ανιχνεύονται παθολογικές διαταραχές ή αποκλίσεις. 

Εφόσον καταγραφούν εμφανή ή και πιθανά παθολογικά ευρήματα, ο μαθητής παραπέμπεται σε ειδικό ιατρό για πιο λεπτομερή εξέταση, κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία.

Βασική είναι η σημασία της εξέτασης από Οδοντίατρο η οποία και πρέπει να πραγματοποιείται ανά εξάμηνο περίπου για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη τυχόν προβλημάτων (τερηδόνα, ουλίτιδα, ορθοδοντικές ανωμαλίες). Στην ηλικία αυτή, τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται από τα μόνιμα που σταδιακά αρχίζουν να ανατέλλουν. Οι οδοντιατρικές θεραπείες (σφραγίσματα, καθαρισμός, φθορίωση ), είναι καλύτερα να διενεργούνται όσο το δυνατόν νωρίτερα . Ταυτοχρόνως γίνεται ενημέρωση των παιδιών και των γονέων τους για την σωστή περιποίηση των δοντιών ( για την σημασία της διατροφής ,του σωστού βουρτσίσματος και της  καθημερινής χρήσης  οδοντικού νήματος).

Άλλοι ειδικοί ιατροί που ενδέχεται να εξετάσουν το παιδί είναι: ο Οφθαλμίατρος (μυωπία, αστιγματισμός κ.λ.π.), ο Ω.Ρ.Λ.( διαταραχές ακοής , ομιλίας, ροχαλητό, ωτίτιδες ), ο Ορθοπαιδικός ( σκολίωση, κύφωση), ο Καρδιολόγος ( φυσήματα, αρρυθμίες, υπέρταση), ο Πνευμονολόγος, ο Αλλεργιολόγος ( βρογχικό άσθμα, έκζεμα), ο Αναπτυξιολόγος ( διαταραχές λόγου, ανάπτυξης, μαθησιακές δυσχέρειες), ο Διαιτολόγος – Ενδοκρινολόγος ( παχυσαρκία , ορμονικές ανωμαλίες).

Ο κάθε ειδικός που θα διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα, θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες , θα υποδείξει την ανάλογη θεραπεία (π.χ. ο Οφθαλμίατρος διορθωτικά γυαλιά, ο Πνευμονολόγος φάρμακα) και θα πραγματοποιήσει τον περαιτέρω  παρακλινικό έλεγχο που απαιτείται (υπέρηχο, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακοόγραμμα, αλλεργικά τεστ).

Ο εργαστηριακός έλεγχος αίματος , εφόσον δεν έχει γίνει πρόσφατα, κρίνεται απαραίτητος. ( Γενική Εξέταση αίματος, σίδηρος ορού, Γενικός Βιοχημικός – ηπατολογικός –ενδοκρινολογικός – λιπιδαιμικός έλεγχος, σάκχαρο αίματος κ.λ.π.). Με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση, επιτελούνται ειδικές εξετάσεις που θα συνεισφέρουν στην τελική διάγνωση και αντιμετώπιση. ( π.χ. ανοσολογικός έλεγχος αίματος ).

Συγκεντρώνοντας όλα τα ευρήματα και τις παρατηρήσεις από τις εξετάσεις και θεραπείες συμπληρώνεται το πιστοποιητικό υγείας ,που χορηγείται στους γονείς και μέσω αυτών στο σχολείο του παιδιού. Ταυτοχρόνως συνίσταται επανάληψη του προληπτικού ελέγχου και ολοκλήρωση των εμβολιασμών που υπολείπονται ενώ επισημαίνεται  η αναγκαιότητα εφαρμογής των ιατρικών συμβουλών και οδηγιών.

Τελειώνοντας, τονίζεται η προτεραιότητα της πρόληψης έναντι της θεραπείας και η μεγάλη συνεισφορά του σχολείου προς τον σκοπό αυτό. Εξάλλου ,« Νους υγιής εν σώματι υγιή ».

_________________
* Ο κ. Χρήστος Μπώκος είναι Παιδίατρος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία".

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου