Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας


Η Διεθνής Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW), για να αναδείξει το έργο των κοινωνικών λειτουργών, που συχνά επιτελείται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Η κοινωνική εργασία αποτελεί επιστήμη και επάγγελμα που πρέπει να επιδιώκει την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική αλλαγή και την κοινωνική πρόνοια. Η διαχείριση και η επίλυση ζητημάτων, που αφορούν αποκλεισμένες ομάδες και άτομα είναι υποχρέωση των κοινωνικών υπηρεσιών και των λειτουργών τους.

Ο ταγμένος κοινωνικός λειτουργός έχει ξεκάθαρα την υποχρέωση να αποκαλύψει τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνει το άτομο, εξετάζοντας την αιτία που προέρχεται, να οργανώσει την πορεία σύγκρουσης με κατεστημένες νοοτροπίες, στερεότυπες αντιλήψεις  και λανθάνουσες πολιτικές που αναπαράγουν την αδικία και την ανισότητα και τέλος να προτείνει τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί σήμερα προσπαθούν με όπλο τη γνώση και τη δεοντολογία να υποκαταστήσουν την απουσία του επίσημου κράτους  ακόμη και μέσα από τις υπάρχουσες οργανώσεις και  τους υπάρχοντες φορείς. Φορείς κοινωνικής φροντίδας και προστασίας των ευπαθών ομάδων του κοινωνικού ιστού, που πλήττονται από τις πρόσφατες αποφάσεις για περικοπές. Αποφάσεις που υιοθετήθηκαν χωρίς κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης, με μόνο γνώμονα τους λογιστικούς υπολογισμούς, που αποκόπτουν τον ομφάλιο λώρο του κρατικού οργανισμού με την κοινωνική ευαισθησία.

Τα αλλοιωμένα χαρακτηριστικά του κοινωνικού προσώπου του κράτους  και  η παντελής έλλειψη συναισθηματικής επαφής με τον κόσμο που δοκιμάζεται από τους κραδασμούς που έχει επιφέρει η κρίση έχει ως αποτέλεσμα η κρίση να βαθαίνει ακόμα περισσότερο και μακροπρόθεσμα να αυξάνεται σημαντικά το δημοσιονομικό κόστος. Το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει για να απορροφηθεί. Χρειάζεται όμως και η πολιτική βούληση της πολιτείας, η συνεχής διεκδίκηση ακόμη και υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες, η δημιουργία νέων θεσμών και η κοινωνική συναίνεση. Χωρίς αυτά η πολιτεία μοιάζει σαν να τοποθετεί με εκούσιο τρόπο μία βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο  το κύρος μας και  την αξιοπρέπεια μας.


Τέλος  σε αυτή τη δύσκολη περίοδο χρέος των φορέων  κοινωνικής εργασίας και κοινωνικής πρόνοιας είναι να διατυπώσουν  κοστολογημένες  απόψεις και εφαρμόσιμες προτάσεις, προσανατολισμένες στην ενίσχυση του ρόλου της κοινωνικής εργασίας και των επαγγελματιών που διακονούν αυτή. Με σταθερές κοινωνικές δομές και αξιόπιστα στελέχη που οφείλουν να αποτελέσουν την σύγχρονη κεντρομόλο δύναμη στη διαμόρφωση μεταρρυθμιστικών πολιτικών και στην εκπόνηση εξειδικευμένου σχεδίου που θα ενισχύσει τους κοινωνικούς οργανισμούς και θα υλοποιήσει τις στρατηγικές ανάπτυξης  ενός  νέου δικτύου προστασίας των κοινωνικά αδύναμων ομάδων.


Θοδωρής Π. Δημόπουλος
(Κοινωνικός Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή)
dimopoulostheo@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου