Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η δημοκρατία θεμελιώνεται με τη συμμετοχή, όχι με κραυγές και θόρυβο.


- ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (24/3/2001) - 

Η απρόσμενα υψηλή συμμετοχή στην εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε ακόμη και τις δικές μας προσδοκίες. Ήταν ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ξεκίνημα. 
  


 * Της Τόνιας Αντωνίου



Ποιοι ήταν όμως όλοι αυτοί που πήγαν να ψηφίσουν; Ήταν άνθρωποι που η κρίση τους έχει αφήσει αλώβητους, που δεν έχουν αγανακτήσει με την κατάσταση που βιώνουμε ή δεν αγωνιούν για το μέλλον τους; Δεν το νομίζω. 

Αντίθετα πιστεύω ότι ήταν άνθρωποι οι οποίοι άφησαν στην άκρη το προσωπικό κόστος και τη συναισθηματική τους φόρτιση, κοίταξαν πίσω και πάνω από την κρίση, έκαναν τη δική τους υπέρβαση και έστειλαν το μήνυμα ότι η δημοκρατία δεν θεμελιώνεται με κραυγές και θόρυβο, αλλά με τη συμμετοχή.

Αυτό που τους κινητοποίησε δεν ήταν συνθήματα και υποσχέσεις, ούτε κάποιος τυφλός φανατισμός, ήταν η συνειδητή πρόθεση να καταθέσουν την πίστη και την προσδοκία τους ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει και μπορεί να ξαναγίνει μια ζωντανή, υγιής και δημοκρατική παράταξη, να δώσει και πάλι στις φθαρμένες λέξεις το χαμένο τους νόημα, να τιμήσει τη δική τους υπέρβαση.


Όλα αυτά τα χρόνια πολλοί φίλοι και μέλη έφυγαν, όχι μόνο από το δικό μας χώρο, αλλά από ολόκληρο το πολιτικό στερέωμα. Άνθρωποι που πάλευαν, αγωνίζονταν, οραματίζονταν μια κοινωνία πιο δημοκρατική, δίκαιη, δημιουργική. Μια βολική ερμηνεία θα ήταν, ότι ο κόσμος ήταν αδιάφορος ή αυτό ήθελε, δηλαδή αυτά τα κόμματα, αυτά τα ΜΜΕ ή αυτό το μοντέλο που επικράτησε στη χώρα.

Όμως άλλα θέλανε αυτοί που πήγαν σπίτι τους απογοητευμένοι. Άλλα θέλαμε και αρκετοί από όσους μείναμε στα κόμματα και το παλέψαμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Γιατί η κρίση που βιώνουμε σήμερα, περισσότερο και από οικονομική, είναι και κρίση ηθική. 

Δεν έχει σχέση μόνο με το ερώτημα τι οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο θέλουμε, δηλαδή παρασιτικό ή παραγωγικό. Έχει σχέση και με το ερώτημα τι σύστημα αξιών πρεσβεύουμε. Οι αγορές προς το παρόν έχουν νικήσει την πολιτική και καθορίζουν σήμερα το βηματισμό μας, πάνω από θεσμούς και κράτη.

Σήμερα που καταρρέουν τα μεγάλα οράματα και αγωνιζόμαστε για τις βασικές μας προϋποθέσεις ύπαρξης, όπως η δημοκρατία, θέλω να καλέσω όσους όλα αυτά τα χρόνια αποσύρθηκαν από τα κοινά να επανέλθουν, όχι ως ποσοτική άθροιση, αλλά ως δύναμη συνδιαμόρφωσης. 

Δεν θα καταφύγω σε συναισθηματική επίκληση αγώνων ή ιδανικών του παρελθόντος, αλλά στην αμείλικτη πραγματικότητα πως η ποιότητα της δημοκρατίας που θα έχουμε θα είναι η σύνθεση των πολιτικών δυνάμεων που θα την υπηρετούν. 

6 σχόλια:

  1. ΑΥΤΗ Η ΑΛΑΖΟΝΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΦΑΕΙ... ΑΝΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΛΕΤΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ...
    ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΕΤΕ... ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝΙΑ ΜΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΣΗΜΕΡΑ; ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πανομοιότυπες φανφάρες με εκείνες που ακολούθησαν τις καταστροφικές πολιτικές δεν περνανε στον λαό, τα ψέματα τελείωσαν. Ο γύφτος ο λαός υπέστη πολλά από όλους εσάς που με την δύναμη της ψήφου σας στηρίξατε πρόσωπα και κυβερνήσεις, είναι περιττό και να μιλάμε, θα σας πεθάνει πολιτικά για να μην τον πεθάνετε αύριο εσείς βιολογικά.

      Διαγραφή
  3. ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η επιλογή επιλύει τα διλήμματα κύριοι , κι αυτή τη φορά τα διλήμματα θα είναι αμείλικτα χωρίς περιθώρια μικροαστικών πιρουετών και πολυτέλειες αποχών που προτείνουν κάποιοι φίλος σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου