Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Κατερίνα Μπατζελή: Απαιτείται άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας, ενίσχυση των ΜΜΕ και των ΟΤΑ


«Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου η ανεργία στη Στερεά Ελλάδα αυξάνει δραματικά και πολλές ΜΜΕ κλείνουν, το Υπουργείο οφείλει να σταθεί δίπλα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την άρση των ανισοτήτων που υφίσταται λόγω του Στόχου  Σύγκλισης- Στόχου 2 με μέτρα άμεσης ενίσχυσης, αλλά και τεχνικής βοήθειας για την ωρίμανση έργων και πολιτικών.

Έργα ζωτικής σημασίας για τον τόπο κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν, αν δεν υπάρξει άμεση παροχή τεχνογνωσίας προς την περιφέρεια και τους Δήμους. Για παράδειγμα, το έργο στην Ανθήλη, εντασσόμενο στο ΠΕΠ, ένα έργο πνοής για τη Φθιώτιδα αν δεν υπάρξει ωρίμανση της μελέτης, δε θα μπορέσει να υλοποιηθεί», τόνισε στην ομιλία της η κ. Μπατζελή κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησής της για την εξαίρεση των Δήμων της Στερεάς Ελλάδας και του Νοτίου  Αιγαίου από τον Άξονα Προτεραιότητας  «Υποστήριξη Επιτελικών δομών, λειτουργιών και δικαιούχων φορέων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Τεχνική Υποστήριξη Εφαρμογής».


Η κ. Μπατζελή επισήμανε ακόμη ότι «οφείλουμε άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να εξετάσουμε και να εκμεταλλευθούμε την πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιοποίηση των μη απορροφημένων πόρων, ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ που προέρχονται γενικά από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Μια ανακατανομή των πόρων υπέρ της απασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ)  αποτελεί σημαντικό «εργαλείο», αλλά και εξισορροπητική παρέμβαση για τη στήριξη των παραγωγικών δομών της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου».

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνος Μωραϊτης επισήμανε ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων ομάδων- κρούσης της ΜΟΔ προς τις περιφέρειες και τους Δήμους για την ωρίμανση και επιτάχυνση υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.  Ιδιαίτερα όσον αφορά τη Στερεά Ελλάδα ήδη έχει προγραμματιστεί συνεργασία της ΜΟΔ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την παροχή  βοήθειας στους ΟΤΑ που αφορά την αποκατάσταση των έργων ΧΑΔΑ.

Επιπλέον, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει επανειλημμένα δείξει την ισχυρή πολιτική της βούληση, ώστε να ενισχυθεί η περιφέρεια Στερεά Ελλάδας, όπως η απόφαση του ΥΠΟΙΑΝ για εξαίρεση των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου από την αναθεώρηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης διατηρώντας το ποσοστό εθνική χρηματοδότησης στο 50% και οδηγώντας σε εξοικονόμηση πόρων 91 εκατ. ευρώ, η επανεργοποίηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος  Στερεάς Ελλάδας προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, αλλά και η σύσταση του Ταμείου Χαρτοφυλακίου Jessica Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Μωραϊτης επανέλαβε για μια ακόμη φορά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει για την αλλαγή του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων με στόχο την εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, όπου καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια ώστε να προσμετρούνται- πέραν του ΑΕΠ- και συμπληρωματικοί στατιστικοί δείκτες, όπως η ανεργία. Δείκτες οι οποίοι θα αποτυπώνουν τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε νομός ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου