Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Μείωση Αποθεματικών του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας από 1.266.000 Ε σε 492.000 Ε


Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας  ενημερώνει τα μέλη του ότι κοινοποιήθηκε από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος με το οποίο αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση,  «γνωστοποιεί», ότι τα αποθεματικά όλων των Επιμελητηρίων της χώρας που υποχρεωτικά κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού  επενδύθηκαν σε ομόλογα   του Ελληνικού Δημοσίου   η αγοραία τους  αξία σήμερα,  μειώθηκε  από 1.266.000 Ε σε 492.000Ε .
Σε ότι αφορά τη διαχείριση του Κοινού Κεφαλαίου, η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι «δεν διενεργείται ελεύθερα, αλλά αυστηρά εντός του πλαισίου που θέτει ο νόμος (άρθρο 15, παρ. 11, υποπαρ. γ', ν. 2469/1997)». Επομένως η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να επενδύει το ενεργητικό του Κοινού Κεφαλαίου αποκλειστικά σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (σε «κινητές αξίες του Ελληνικού Δημοσίου» κατά τη διατύπωση του νόμου) και μάλιστα άμεσα.
Η μεταχείριση των αποθεματικών των Επιμελητηρίων από την Τράπεζα της Ελλάδας δημιουργεί όμως  πολλά ερωτηματικά καθώς όχι μόνο δεν ερωτήθηκαν ποτέ οι διοικήσεις τους για τις τοποθετήσεις αυτών σε κινητές αξίας αλλά και δεν ενημερώθηκαν ποτέ για τις ενέργειες αυτές.
Επιπλέον θέτουμε τα ερωτήματα :


 γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος, συνέχισε να επενδύει τα τόσο σημαντικά για την επιβίωση και λειτουργία των επιμελητηρίων αποθεματικά σε ομόλογα Ελληνικού δημοσίου εδώ και δύο περίπου χρόνια ,ενώ ήδη είχε αρχίσει η απομείωση αυτών και  μάλιστα   μέρα με την ημέρα   αυτή μεγάλωνε και είμαστε σήμερα σε  -64% του επενδυμένου κεφαλαίου ?
γιατί κύριοι δεν προστατέψατε τις αποταμιεύσεις των επιχειρήσεων –μελών μας και δεν ενημερώσατε τις διοικήσεις των επιμελητηρίων για το  τι  μέλη γενέσθαι ?
 Εκ μέρους μας οφείλουμε να υπενθυμίσουμε  ότι τα Επιμελητήρια δεν έχουν καμία επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πόροι τους προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των επιχειρηματιών-μελών τους. Συνεπώς τα αποθεματικά τους είναι το προϊόν υστέρησης των μελών τους και της χρηστής διαχείρισης των διοικήσεών τους με κύριο στόχο την υλοποίηση ή τη συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα και έργα, τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσω δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας (συμμετοχή σε εκθέσεις, σεμινάρια, ενημέρωση κτλ) καθώς και την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας τους ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης όπως η παρούσα ,καθώς επίσης και κάθε πληρωμή για λειτουργικές δαπάνες από εργαζομένους έως ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας των  Επιμελητηρίων .  
Διαβεβαιώνουμε τα μέλη μας, των οποίων το υστέρημα δημιούργησε το αποθεματικό του Επιμελητηρίου μας, πως σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και όλα τα Επιμελητήρια θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων των μελών μας, την αναζήτηση των ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση και έναντι οποιουδήποτε.
 Θα αναλάβουμε κάθε θεσμική πρωτοβουλία για την εγγύηση της θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας του επιμελητηριακού θεσμού





ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου