Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Σε επιτήρηση "άλα τρόικα" κινδυνεύει να βρεθεί ο Δήμος Λοκρών

Τεράστιο οικονομικό πρόβλημα φαίνεται πως αντιμετωπίζει ο Δήμος Λοκρών αν και η εικόνα της πραγματικής οικονομικής κατάστασης δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρη. 

Η Δημοτική Αρχή ψάχνει σε "θολά νερά" να βρει το πόσο τελικά είναι το συνολικό χρέος του Δήμου. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μεγάλα χρέη, πολλά εκ των οποίων κρυφά, κυρίως του πρώην Δήμου Δαφνουσίων. Μιλάμε για χρέη, πέραν των τραπεζών, προς τρίτους (π.χ. εργολάβους, προμηθευτές, κτλ). Πολλά χρέη που αφορούν υποχρεώσεις προς τρίτους δεν ήταν καταγραμμένα στους επίσημους ισολογισμούς του πρώην Δήμου Δαφνουσίων. 

Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στους πρώην Δήμους Οπουντίων και Μαλεσίνας αλλά σε κατά πολύ μικρότερη έκταση. Ο κύριος όγκος του προβλήματος εντοπίζεται στον πρώην Δήμο Δαφνουσίων. Στον πρώην Δήμο Αταλάντης φαίνεται πως δεν εντοπίζεται πρόβλημα ανάλογου τουλάχιστον μεγέθους όπως των άλλων πρώην Δήμων, καθώς ο νόμος όριζε πιο αυστηρό έλεγχο στα οικονομικά και τις συναλλαγές.

Όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές φέρουν ευθύνη, είτε κατασπατάλησης και υπερχρέωσης, είτε συγκάλυψης της πραγματικής κατάστασης.

Η νυν Δημοτική Αρχή ήδη πληρώνει χρέη 10 και 15 ετών προς τρίτους σε μία προσπάθεια να εξορθολογίσει τα οικονομικά του Δήμου και προλάβει τα χειρότερα.

Από στοιχεία για όλους τους ΟΤΑ της χώρας που διαβιβάστηκαν και κατατέθηκαν στη Βουλή, από το Υπουργείο Εσωτερικών, στις 23 Αυγούστου 2011, πέρυσι, για τον δήμο Λοκρών προκύπτει συνολικό χρέος 6.731.303 ευρώ. Από το συνολικό ποσό του χρέους αυτού, το ποσό των 3.468.753 ευρώ αφορά μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του δήμου, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 3.262.550 ευρώ αφορά βραχυπρόθεσμες  υποχρεώσεις του δήμου.
 
Πρόκειται για επίσημα στοιχεία που τηρούνται στη βάση δεδομένων του υπουργείου η οποία πάντως  ενημερώνεται με ευθύνη των  ίδιων των δήμων. Δηλαδή επίσημη ουσιαστική απογραφή των πραγματικών χρεών των δήμων από την κυβέρνηση δεν υφίσταται, αφού οι ίδιοι οι δήμοι δίνουν τα σχετικά στοιχεία, τα οποία μπορεί να μην είναι ακριβή. 

Σήμερα Δημοτικοί Σύμβουλοι ανεπίσημα κάνουν λόγο για ένα συνολικό χρέος του Δήμου Λοκρών (μακροπρόθεσμες + μεσοπρόθεσμες + ληξιπρόθεσμες) το οποίο αγγίζει περί τα 12,5 εκατομμύρια ευρώΣύμφωνα όμως με ανεπίσημες πάντα δηλώσεις υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου το χρέος μπορεί να είναι ως και πολλαπλάσιο των 12.500.000 ευρώ! Τα ίδια ποσά πάνω κάτω ψιθυρίζονται και στα πηγαδάκια του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ φήμες μιλούν για ακόμη πιο υψηλά ποσά!
Το τεράστιο χρέος που συνεχώς διογκώνεται όσο συνεχίζεται η απογραφή έχει καθηλώσει τη  Δημοτική Αρχή η οποία δεν μπορεί πλέον να παράγει έργο στο Δήμο αν δεν λήξει αυτή η ιστορία, δεν ξεκαθαριστεί πλήρως η κατάσταση και δεν μπει προηγουμένως τάξη στα οικονομικά του Δήμου. 

Ο κίνδυνος, πέραν της οικονομικής και αναπτυξιακής στασιμότητας, για τον Δήμο είναι μεγαλύτερος. 

Περί τον Απρίλιο του 2012 θα ολοκληρωθεί η οικονομική απογραφή στους Δήμους της χώρας, από το αρμόδιο Υπουργείο, θα καταγραφούν τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους, θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα της απογραφής και τέλος θα ληφθούν τα "ανάλογα" μέτρα για τους "προβληματικούς" Δήμους. 

Στα "ανάλογα" μέτρα περιλαμβάνεται και η επιτήρηση "αλα τρόικα" των πλέον "προβληματικών" Δήμων.

Ο Δήμος Λοκρών, αν η οικονομική του κατάσταση είναι όντως σε τέτοιο χάλι, κινδυνεύει στο αμέσως επόμενο διάστημα να μπει σε οικονομική επιτήρηση. 

Για το λόγο αυτό -σύμφωνα με τις πληροφορίες πάντα- στο Δήμο υπάρχουν δύο απόψεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η πρώτη είναι να καταγραφούν τα πάντα και να προχωρήσει ο Δήμος σε εξυγίανση της οικονομικής του κατάστασης ακόμη κι αν χρειαστεί να μπει σε επιτήρηση. Η δεύτερη είναι με λογιστικά τρικ, στα περιθώρια που δίνει ο νόμος πάντα, να προσπαθήσουν να κρατήσουν πάση θυσία "κρυφό" ένα μέρος του χρέους ώστε  να αποφύγουν μία πιθανή επιτήρηση. Η λύση θα είναι κάπου στη μέση νομίζω αν υπάρχουν βέβαια τα περιθώρια.

Επιτήρηση σημαίνει κάθετες μειώσεις δαπανών, μειώσεις μισθών, μειώσεις προσωπικού, αυξήσεις δημοτικών τελών, κτλ. Και αν σκεφτεί κανείς το μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού που έχει ήδη ο Δήμος Λοκρών καταλαβαίνετε τι θα ακολουθήσει μετά...


Πάντως δύο χρόνια τώρα περιμένουμε μια επίσημη ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Ήταν μία προεκλογική δέσμευση. Θα περιμένουμε και θα επιμένουμε συνέχεια....



14 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΑΦΝΟΥΣΙΩΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ; ΤΙ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ; ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ; ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ ΗΤΑΝ, ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΠΕΡΕΔΩΣΕ!!!
    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΟΚΡΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΜΟΣ ΦΕΣΙΩΝ !!!
    ΟΧΙ ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 7 ΕΚΑΤ. ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΕΙ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΑ ΧΡΕΗ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ. ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΤΕ ΕΥΘΥΝΕΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΕΙΝΑΙ "ΠΡΟ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ" ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ? ΕΧΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΣΤΑΜΕΛΟ ΜΕ ΕΡΓΑ ΣΟΥ!!! ΠΑΣΟΚ ΡΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μετά το Σταμέλο (2002), νομίζω, μεσολάβησαν 2 τετραετίες, 1 του δοκιμασμέμου στη "διαχείριση" δημοσίου χρήματος Πάσσα και άλλη μία από το Μαυροειδή. Πήγαινε λοιπόν να πετάξεις αλλού λάσπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΞΥΠΝΙΟΣ
    ΠΟΥ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ
    ΑΠΟ ΠΟΤΕ, ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ
    ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΕΗ
    ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ-ΔΑΦΝΟΥΣΙΩΝ; Ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΧΙ ΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΥ ΑΠ΄ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 7.000.000 ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΑΜΕΣΑ ΠΛΗΡΩΤΕΑ.Π.Χ.ΑΠ'ΤΑ 3.700.000 ΔΑΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Σ'ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 1.050.000.ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΤΕΑ ΑΠ'ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΑΠΟ ΚΟΝΔΥΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ.ΑΡΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΠΟΣΑ ΠΟΛΥ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΑ ΤΙ ΧΡΕΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟΥ;
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ "ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ" ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΝΑ ΔΙΑΡΡΕΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΟΣΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ.
    ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΡΡΕΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.
    <> ΛΕΝΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ -ΛΕΝΕ ΤΑ "ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ"- ΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΡΓΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΟΚΡΩΝ.200.000 ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΕΛΑΗΔΑΤΕ.ΜΕΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΛΑΜΟΓΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗ ΦΕΡΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ. ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΤΕ. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου