Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης Λοκρών για το θέμα της ΛΑΡΚΟ που απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ                                                                      ΝΟΕΜΒΡΗΣ  2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Παρασκευή 11/11 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λοκρών και μεταξύ άλλων συζήτησε περί ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, όπως είχε ζητήσει με επιστολή της η Λ. Σ.

Για το θέμα αυτό, γενικά, η πλειοψηφία του Δ.Σ. και οι άλλες παρατάξεις, τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης και ζητούν την πληρωμή των οφειλών προς το Δήμο. Βεβαία απέφυγαν να καταλογίσουν ευθύνες για την κατάσταση που βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ και οι εργαζόμενοι και συνέδεσαν τον συμψηφισμό των οφειλών, στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης,  να μετοχοποιήθουν οι οφειλές αυτές και να μετέχει ο Δήμος στο οποιοδήποτε εταιρικό σχήμα της  ΛΑΡΚΟ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι παρά την φαινομενική ταύτιση απόψεων σε ορισμένα ζητήματα, διαφωνεί μαζί τους γιατί έχει διαφορετική λογική και κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ η οποία έχει ως εξής:

ΛΑΡΚΟ

Το πρόβλημα είναι παλιό όσο και οι λάσπες. Παλιό όπως και το πολιτικό σύστημα , ο καπιταλισμός που το διαχειρίζεται χωρίς ποτέ να δίνει λύσεις για μια ΛΑΡΚΟ που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

ΛΑΡΚΟ Η ΚΟΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ που χρόνια τα καρπώνονται το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, οι τραπεζίτες, οι προμηθευτές, οι μεγαλοεργολάβοι κατασκευαστές και μαζί με αυτούς διάφοροι ημέτεροί τους που με πολλούς τρόπους εξυπηρετούν τα σχέδιά τους για να ληστεύουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας και ότι θετικό προέρχεται από αυτόν.

ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ. Πρώτα από όλα οι εργαζόμενοι που παράγουν το πλούτο, που δουλεύουν σε άσχημο εργασιακό περιβάλλον με άθλιες συνθήκες δουλειάς, με επαγγελματικές ασθένειες, με ατυχήματα που τους σακατεύουν, με θανατηφόρα ατυχήματα. Με απολύσεις, διαθεσιμότητες, με μισθούς τριών και τεσσάρων ταχυτήτων που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους. Με το δουλεμπορικό εργολαβικό καθεστώς γαλέρας.
Τη πληρώνει ο περιβάλλοντας χώρος της Λάρυμνας, οποίος έχει καταστραφεί, οι κάτοικοί της με επιπτώσεις στην υγεία τους και τα υπάρχοντά τους που απαξιώνονται.
Τη  πληρώνει η κοινότητα Λάρυμνας κατ΄ επέκταση ο πρώην δήμος Οπουντίων, ο τωρινός δήμος Λοκρών, αφού η ΛΑΡΚΟ για χρόνια δεν καταβάλει οφειλές για δημοτικούς φόρους και τέλη για χρήση πόσιμου και βιομηχανικού νερού.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ γι’ αυτή την κατάσταση έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, οι διορισμένες από αυτές διοικήσεις στη ΛΑΡΚΟ. Οι περιφερειάρχες, νομάρχες, δήμαρχοι και εργοδοτικές κυβερνητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις που αποδέχθηκαν, στήριξαν και βοήθησαν να εφαρμόζονται αυτές οι πολιτικές επιλογές σε βάρος της ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων και των Λαϊκών στρωμάτων.

ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΧΩΡΑ ΓΟΡΓΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ. Η πρώην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εντάξει την εταιρία στο ταμείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας. Έχει ορίσει τεχνικό σύμβουλο αποτίμησης της αξίας της. Έχει εκδώσει σχέδιο περιβαλλοντικής συμμόρφωσης το οποίο είναι ενταγμένο στις μεθοδεύσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Γιατί απαλλάσσει το νέο αφεντικό από περιβαλλοντικά βαρίδια, χωρίς να λύνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει σαν καύσιμη ύλη φυσικό αέριο και PET-COKE, να φτιάξει μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και από αυτό φαίνεται ότι στοχεύουν να αλλάξει ο παραγωγικός χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ και να χρησιμοποιηθεί σαν χώρος παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειες, για να εξυπηρετηθεί ιδιωτική ΒΙΠΕ στην Εύβοια και μεγάλα καπιταλιστικά κέρδη.
 Είναι φανερό ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει τρομακτικές συνέπειες στους εργαζόμενους και στη περιοχή. Θα πολλαπλασιάσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, θα προκύψουν συνέπειες στο Δήμο αφού οι οφειλές ισχύουν και η ίδια η ΛΑΡΚΟ θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, «ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ». Η νέα δανειακή σύμβαση το λεγόμενο κούρεμα, η οποία επιβλήθηκε από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και την ΕΕ, και η οποία θα υλοποιηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, (ΚΥΡΕΡΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ) προβλέπει ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις έως τις αρχές της άνοιξης. Με δεδομένο αυτές τις εξελίξεις η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι :

ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ.

Γι’ αυτό πρέπει  ο Δήμος μας αγωνιστικά με κάθε τρόπο και μέσο να εντείνει τις πιέσεις ώστε να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να παλέψει ώστε η ΛΑΡΚΟ να λειτουργήσει σε άλλη κατεύθυνση που θα εξυπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα.
Να απαιτήσει να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας ορυκτού πλούτου στον οποίο θα ενταχθεί και η ΛΑΡΚΟ ώστε να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του. Να απαιτήσει να εκσυγχρονισθεί αυτή, να καθετοποιηθεί η παραγωγή της να γίνει μονάδα ανοξείδωτου χάλυβα να αξιοποιηθούν τα υποπροϊόντα της.
Να προσληφθούν οι εργαζόμενοι των εργολαβιών στο μόνιμο προσωπικό με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους.
Να απορρίψει το σχέδιο συμμόρφωσης του ΥΠΕΚΑ και να ζητήσει λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα με βάση τις προτάσεις των μαζικών φορέων Λάρυμνας και τις αποφάσεις των κατοίκων της, οι οποίες εκφραστήκαν σε λαϊκή συνέλευση.
Να αντιταχθεί, ώστε να μη προχωρήσει η κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας. Να  απορρίψει κάθε σκέψη για όποια χρήση του ιδιαίτερα ρυπογόνου PET-COKE .
Φυσικά εκτός των παραπάνω για μας είναι βασικότατο πως η ΛΑΡΚΟ πρέπει να υποχρεωθεί για να καταβάλει τις οφειλές προηγούμενων και τωρινών χρήσεων προς το Δήμο. Και επειδή, βέβαια, γνωρίζουμε ότι η ΛΑΡΚΟ μαζί με την κεντρική εξουσία και άλλες δυνάμεις θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη ώστε να μην επιβαρυνθεί το νέο αφεντικό, δηλώνουμε ότι θα διαθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μη περάσει μια τέτοια επιλογή.
 Δηλώνουμε ότι το όραμά μας για τη ΛΑΡΚΟ δεν είναι η διατήρηση του σημερινού αίσχους που επικρατεί, αλλά θέλουμε ένα πρότυπο εργοστάσιο που θα αναπτυχθεί και θα προσφέρει αρκετές νέες θέσεις εργασίας και θα λειτουργεί με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε το λαό να παλέψει και πρώτα από όλα τους ίδιους τους εργαζόμενους.
 


                                                                        ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
                                                           ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
                                                                                             
                                                  Γ. ΡΟΥΣΣΗΣ – Γ. ΝΥΔΡΙΩΤΗΣ

2 σχόλια:

  1. ....... συνέδεσαν τον συμψηφισμό των οφειλών, στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, να μετοχοποιήθουν οι οφειλές αυτές και να μετέχει ο Δήμος στο οποιοδήποτε εταιρικό σχήμα της ΛΑΡΚΟ.



    Ψιτ αγαπούλα-πούλα

    ΚΡΗΘΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου