Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή Γεωργοπούλου για το θέμα της διακοπής των εξετάσεων των Διαβητικών στο Κ.Υ. Αταλάντης

Επιστολή  της κ. Γεωργοπούλου για το θέμα που δημιουργήθηκε της διακοπής εξετάσεων Διαβητικών στο Κ.Υ. Αταλάντης καθώς και των καταγγελιών που έγιναν από ασθενείς Διαβητικούς στο Υπουργείο Υγείας, στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελάδας, στο ΓΝ Λαμίας, αλλά και στα τοπικά ΜΜΕ:

Φαίνεται ότι τα γεγονότα τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από ότι θα περίμενε κανείς! Υποσχέθηκα να ενημερώνω όσο τακτικότερα μπορώ, αλλά δεν το περίμενα και εγώ τόσο …τακτικά!
Επί τη ευκαιρία λοιπόν του θέματος που δημιουργήθηκε και των καταγγελιών που έγιναν από ασθενείς Διαβητικούς στο Υπουργείο Υγείας, στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελάδας, στο ΓΝ Λαμίας, αλλά και στα ΜΜΕ θα ήθελα να βάλω σε μια «ιστορική» σειρά τα πράγματα.

Πριν από ένα μήνα περίπου έλαβα μια απόφαση του ΓΝ Λαμίας με την οποία μου ζητούσαν να σταματήσω τη διενέργεια των εξετάσεων της Γλυκοζιωμένης Αιμοσφαιρίνης και της Τροπονίνης, οι οποίες γίνονταν εδώ και χρόνια στο Εργαστήριο του ΚΥ Αταλάντης και κυριολεκτικά έχουν σώσει ζωές. Η μεν γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη γίνεται από διαβητικούς σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να ρυθμίζει ο Διαβητολόγος που τους παρακολουθεί το Σάκχαρό τους, η δε Τροπονίνη σε έκτακτα περιστατικά με υποψία εμφράγματος, για την ανίχνευσή του, με παραπεμπτικό Καρδιολόγου ή Γενικού γιατρού του ΚΥ.


Εύκολα καταλαβαίνει κανείς τη σπουδαιότητα και των δυο αυτών εξετάσεων.

Ενεργώντας άμεσα έστειλα έγγραφο στο ΓΝ Λαμίας που ζητούσα να ανακαλέσει την απόφασή του, εξηγώντας την αναγκαιότητα και την σοβαρότητα της διενέργειας αυτών των εξετάσεων. Επεσήμανα το αυξημένο κόστος για το Δημόσιο που θα είχε η διακοπή της Τροπονίνης αφού όλα τα περιστατικά με υποψία εμφράγματος θα παραπέμπονταν με διακομιδή Ασθενοφόρου του ΚΥ στο ΓΝ Λαμίας (αν προλάβαινε να φτάσει ο ασθενής, ποιος γιατρός θα έπαιρνε την ευθύνη να στείλει τον ασθενή σπίτι του;!), επιτείνοντας τη συμφόρηση που ήδη επικρατεί εκεί. 
Για τη γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη το κόστος για το Δημόσιο θα ήταν το ίδιο είτε γινόταν στο ΚΥ Αταλάντης είτε στο ΓΝ Λαμίας. Όχι όμως και για τον Διαβητικό που θα χρειαζόταν ραντεβού, 50ευρώ για να πάει τη μια μέρα για την εξέταση και άλλα 50ευρώ για να πάει άλλη μέρα να πάρει τα αποτελέσματα (στο ΚΥ Αταλάντης οι απαντήσεις δίνονται αυθημερόν και εξετάζονται ΟΛΑ αυτά τα περιστατικά αυθημερόν επίσης).

Η απάντηση του ΓΝ Λαμίας ήταν και πάλι αρνητική με το αιτιολογικό ότι θα έπρεπε να εκτιμηθούν οι εξετάσεις από ειδικούς γιατρούς Διαβητολόγους ή Καρδιολόγους. Λες και όταν οι ασθενείς κάνουν τις εξετάσεις αυτές σε ιδιώτες ή στο ΓΝ Λαμίας δεν απευθύνονται σε ιδιώτες Ειδικούς γιατρούς αφού είναι γνωστή η δίμηνη και πλέον ουρά που υπάρχει στο ΓΝ Λαμίας για αυτά τα ραντεβού.

Επανήλθα αυθημερόν με νέο έγγραφό μου (17-8-2011), με κοινοποίηση στην Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ, εκθέτοντας εκ νέου τις απόψεις μου, προσπαθώντας να τις τεκμηριώσω, αναφέροντας τα παραπάνω για να πείσω το ΓΝ Λαμίας να ανακληθεί αυτή η άδικη, κατά την άποψή μου, απόφαση για τους ασθενείς του Δήμου Λοκρών.

Και όλως τυχαία σήμερα έλαβα ένα έγγραφο που με πληροφορούσε ότι το ΓΝ Λαμίας θα ενημερώσει την 5η ΥΠΕ για το θέμα.

Στην αρχή της εβδομάδας τελείωσαν τα αποθέματα αντιδραστηρίων γλυκοζιωμένης αιμοσφαιρίνης και οι Διαβητικοί που ήρθαν για τακτικό έλεγχο, δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν. Δέχτηκα φραστικές επιθέσεις και όταν εξέθεσα τα γεγονότα επιδεικνύοντας τα σχετικά έγγραφα (μόνο τότε γλίτωσα τη χειροδικία!) η υπόθεση έφτασε στα ΜΜΕ.

Το STAR Λαμίας μετά τις καταγγελίες που δέχτηκε από ασθενείς μου ζήτησε να ενημερώσω για τα γεγονότα την Τετάρτη το μεσημέρι (με τηλεφωνική συνέντευξη, αφού την ώρα εκείνη έπρεπε να είμαι στο Εργαστήριο) πράγμα που έκανα για να αποφύγω τα χειρότερα και την άνευ λόγου προσέλευση στο ΚΥ των Διαβητικών, για τη συγκεκριμένη εξέταση.

Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να κάνω περισσότερα, από την θέση που κατέχω, χωρίς να κατηγορώ κανέναν άλλο, που από την όποια θέση ευθύνης κατέχει δεν έκανε κάτι! Φυσικά δεν κατηγορώ τους ασθενείς για τον εκνευρισμό τους (όλοι μου ζήτησαν συγγνώμη στο τέλος!), αλλά ο πόνος και η ταλαιπωρία σε κάνει να παραφέρεσαι πολλές φορές.

Περισσότερο από την οικονομική επιβάρυνση είναι η σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση των Διαβητικών κυρίως, που μια φορά τουλάχιστον κάθε τρίμηνο θα πρέπει να κάνουν αυτή την εξέταση. 

Με κανένα τρόπο βέβαια δεν δέχομαι το επιχείρημα «Ας πάνε σε ιδιωτικό Εργαστήριο θα τους κοστίσει λιγότερο!» 
Μπορεί με την εφαρμογή των Ταμείων στα ΚΥ να πληρώνουν τις εξετάσεις αυτές και να μην ζημιώνεται το Δημόσιο, πάντα όμως το κόστος θα είναι χαμηλότερο στα ΚΥ(αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει το Υπουργείο).


Το θέμα έχει πάρει πιστεύω μεγάλη έκταση και ελπίζω κάτι καλό να προκύψει μετά από όλα αυτά. 

Ελπίζω να αυξηθούν οι εξετάσεις που διενεργούνται στο Εργαστήριο προσθέτοντας Ορμονολογικές και άλλες όπως επανειλημένα έχω ζητήσει για να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο το άψογα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό του ΚΥ (αυτό νομίζω είναι το ζητούμενο του Υπουργείου) .

Όλα τα έγγραφα που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι στη διάθεση κάθε δημότη, αναγκάστηκα εξάλλου να τα παρουσιάσω αρκετές φορές.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και ….ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ!


Μ. Γεωργοπούλου

1 σχόλιο:

  1. META TOΣΟ ΝΤΟΡΟ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ? ΟΧΙ.ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΕΧΕΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΚΡΙΔΑΣ.ΟΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΚΥΡΙΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΣΟΥ.ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου