Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


Επέστρεψε από τη γειτονική Αλβανία, η Ανδρική Χορωδία της Αταλάντης που υπό την διεύθυνση του καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη έδωσε δυο συναυλίες, προσκεκλημένη της Υφυπουργού Πολιτισμού, κ. Σουζάνα Τούρκου και των Δημάρχων του Φιερ και του Μπερατ -περιοχές όπου ο πληθυσμός αποτελείται από 80% Ορθοδόξους Χριστιανούς- στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ που υλοποιήθηκε στις δύο παραπάνω πόλεις. 
  
Οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στο Fier και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στο Berat.


H πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε στην παλαιά Βυζαντινή Εκκλησία στο Φίερ της Απολλωνίας και η δεύτερη στην Εκκλησία – Εθνικό Μουσείο της Εικονογραφίας, στο Καστέλλο της πανέμορφης και προστατευόμενης από την ΟΥΝΕΣΚΟ πόλης του Μπεράτ.

Κατάμεστος ήταν ο ατμοσφαιρικός υπαίθριος χώρος των ιερών ναών. Ξένοι και ντόπιοι καταχειροκρότησαν τις συναυλίες θρησκευτικής και έντεχνης μουσικής σε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών όπου η Ανδρική Χορωδία της Αταλάντης υπό τη διεύθυνση του καθηγητού Νίκου Ευθυμιάδη εντυπωσίασε τους ακροατές. Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από το ορατόριο των Μίκη Θεοδωράκη – Οδυσσέα Ελύτη «Άξιον Εστί» καθώς και έργα των Μ. Θεοδωράκη και Γιάννη Ρίτσου.

Στην Ορθόδοξη παμπάλαια Εκκλησία του πανέμορφου Καστέλλο της ιστορικής πόλης του Μπεράτ, που είναι η Μακεδονική αποικία Αντιπάτρεια, η Βελλεγράδα των Βυζαντινών χρόνων, όπου το 1922 ανακηρύχτηκε το αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, η Χορωδία της Αταλάντης παρουσίασε μονοφωνικά και πολυφωνικά έργα της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής μας παράδοσης. 

Στην εκκλησία της Απολλωνίας, μία από τις πιο σημαντικές αρχαίες ελληνικές αποικίες, παρουσίασε έργα κοσμικής μουσικής, σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Τη συναυλία αυτή παρακολούθησε και η μαέστρος, Υφυπουργός Πολιτισμού κ.Τούρκου, η οποία μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την όλη εμφάνιση. Οι δύο συναυλίες καλύφθηκαν εκτενώς από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της γειτονικής χώρας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας και υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου