Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Κωνσταντινούπολη και την Τροία, επισκέφτηκε ο Πολιτιστικός σύλλογος Γυναικών Μαρτίνου «Η ΜΕΛΙΣΣΑ»

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Γυναικών Μαρτίνου «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» πραγματοποίησε σειρά πολιτιστικών επισκέψεων στην Κωνσταντινούπολη, τα μνημεία και τα μουσεία της, στα Πριγκηπόνησα και στον Αρχαιολογικό χώρο της Τροίας από 18 έως και 24 Αυγούστου.


Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και οι συνοδοί ξεναγήθηκαν στην Βασιλεύουσα, την Πόλη των Πόλεων και ένιωσαν βαθιά συγκίνηση στην Αγία Σοφία. Μέχρι την άλωση της πόλης από τους Τούρκους το Βυζαντινό αυτό μνημείο, το οποίο κατασκεύασαν οι φημισμένοι αρχιτέκτονες ο Ανθέμιος από τις Τράλλεις και ο Ισίδωρος από τη Μίλητο ήταν γνωστό σαν το θρησκευτικό κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. 

Ακολούθησε κρουαζιέρα στο Βόσπορο πραγματοποιώντας τον περίπλου της Ευρωπαϊκής και Ασιατικής Ακτής. Είδαν τον Πύργο του Γαλατά, την πρώτη και δεύτερη κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου, τα στενά των Συμπληγάδων.

Επισκέφτηκαν πληθώρα βυζαντινών εκκλησιών με σημαντικότερες την Εκκλησία της Μονής της Χώρας με τα υπέροχα ψηφιδωτά και νωπογραφίες, την Αγία Ειρήνη, το Ιερό της Ζωοδόχου Πηγής (Μπαλουκλί), όπου πήραν αγίασμα, τη Μονή Βλαχερνών όπου και έψαλλαν το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια». 

Το Σάββατο 20 Αυγούστου, την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αθανασία Πατσόγιαννη και την αποστολή δέχτηκε στο Φανάρι ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Μετά τη λειτουργία του Εσπερινού ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτισε την αποστολή, ευλόγησε κάθε έναν ξεχωριστά και δέχτηκε δώρα από την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Πατσόγιαννη και το Δήμο Λοκρών, τον οποίον εκπροσώπησε η δημοτική σύμβουλος κ. Γιάννα Παπαγεωργίου
  

 Την επόμενη ημέρα πέρασαν τη γέφυρα του Βοσπόρου και βρέθηκαν στην ασιατική πλευρά Φενέρ, όπου με καραβάκι έφτασαν στα ξακουστά Πριγκηπόνησα. Η αποστολή παρακολούθησε την Κυριακάτικη λειτουργία του Μητροπολιτικού ναού του Αγίου Δημητρίου και δέχτηκε την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Ιακώβου κι έναν σταυρό με μύρο.

Την Τρίτη 23 Αυγούστου αναχώρησαν για την πόλη του Καραγκιόζη, την Προύσα με τα υπέροχα μεταξωτά. Επόμενος σταθμός το Τσανάκ Καλέ, παλαιά πόλη στο στόμιο των Δαρδανελίων. Ακολούθησε επίσκεψη στα ερείπια της Τροίας (Ομηρική πόλη, Τροία VI, Ρωμαϊκό των Κιόνων), όπου υπάρχει και το αντίγραφο του Δούρειου Ίππου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου