Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

«Συγκρότηση ομάδας» για το ξέπλυμα συγκοινωνούντων δοχείων από την Proton Bank…


Περιγραφή αδικημάτων οργανωμένου εγκλήματος περιλαμβάνει το 5σέλιδο πόρισμα της Αρχής κατά του βρώμικου χρήματος, με το οποίο δρομολογήθηκε χθες η ποινική αξιολόγηση της υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ από την Proton Bank, με εμπλεκόμενους το μεγαλομέτοχο της τράπεζας Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και επτά τέως εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.


 * Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ / Από enet.gr



Το πόρισμα περιγράφει: «Συγκρότηση ομάδας» (για τα επτά μέλη της διοίκησης της Τράπεζας που ήταν και στην Επιτροπή Πιστοδοτήσεων), της αποδίδει «διαρκή δράση» καθ' όλη τη διάρκεια του 2010 και «δόλο».

Ως «ηγετική φυσιογνωμία» της ομάδας εμφανίζει το βασικό μέτοχο της Proton Λ. Λαυρεντιάδη που...
ήταν και πρόεδρος του Δ.Σ. και ως βασικό αδίκημα καταδεικνύει την «υπεξαίρεση» σε βάρος των καταθετών της Τράπεζας αλλά και των λοιπών -αμέτοχων στα διοικητικά- μετόχων.

Σύμφωνα με τα όσα εντόπισε η Αρχή, όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2010, όταν η Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Proton χορήγησε με προνομιακούς όρους δάνεια σε εταιρείες που άμεσα ή έμμεσα ελέγχονταν από τον Λ. Λαυρεντιάδη, όπως η Alapis. Το προνόμιο έγκειται στο επιτόκιο δανεισμού και πιθανώς και στις εγγυήσεις. Μέρος των δανείων αυτών, μέσα από αλλεπάλληλες μεταφορές χρημάτων, κατέληξε σε δύο εταιρείες χαμηλού προφίλ, συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη, γιατί αυτό εξυπηρετούσε τότε τον ίδιο. 


Τα δάνεια λοιπόν των επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκαν για αλλότριους σκοπούς του επιχειρηματία.

Στο πόρισμα της Αρχής περιγράφονται οι διαδρομές του απολεσθέντος χρήματος, αλλά και η κατάληξή του. Υπάλληλος της Alapis, με δέκα επιταγές που εξαργύρωσε, εισέπραξε μετρητά που θεωρούνται «κρυμμένα» (αδίκημα ξεπλύματος). Οι επίμαχοι λογαριασμοί των δύο μικρών εταιρειών συμφερόντων Λαυρεντιάδη είναι στην Τράπεζα Πειραιώς, από την οποία ο υπάλληλος αποκόμισε το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (πάνω από 33 εκατ. ευρώ).

Η διερεύνηση της υπόθεσης ανετέθη στον εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση, όχι μόνο γιατί έχει εξειδίκευση σε υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος. Ο κ. Δραγάτσης εδώ και τρεις μήνες διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για την Alapis (ερευνώνται ενδείξεις χρηματιστηριακής απάτης, φορολογικά αδικήματα κ.ά.). Η αυτεπάγγελτη έρευνα ξεκίνησε από δημοσιεύματα αλλά και καταγγελίες μετόχων της Alapis (με επίσης μεγαλομέτοχο, άμεσα ή έμμεσα, τον Λ. Λαυρεντιάδη) που ασφαλώς έχουν χάσει και χρήματα και την υπομονή τους βλέποντας την Καθαρή θέση της εταιρείας να χάνει περίπου 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο, παρά τις μαμούθ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον εισαγγελέα συνδράμει κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που, εκτός της Alapis, ψάχνει τη Νεοχημική και τη ΒΦΛ, όλες εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη αρχικά, με τον ίδιον να αποχωρεί μεταβιβάζοντας πακέτα μετοχών σε funds ή σε φυσικά πρόσωπα του κύκλου του. 
 
Η μεγάλη αυτή έρευνα είναι βέβαιο ότι θα πέσει σε συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών αυτών που συμπεριφέρονται ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Πάντως, ως προς τα νομότυπα δάνεια της Proton που κατέληξαν στα χέρια του υπαλλήλου της Alapis (και αυτός ξέρει πού παρέδωσε τα μετρητά) ο εισαγγελέας  φαίνεται ότι αρχικά θα απευθυνθεί στην ΤτΕ, ζητώντας της όλους τους ελέγχους που αυτή διεξήγαγε στην Τράπεζα.

Είναι προφανές ότι ελέγχεται και η ΤτΕ για το αν επόπτευσε την Proton, καθώς ο κ. Λαυρεντιάδης με το που απέκτησε τον έλεγχό της φαίνεται ότι ωφελήθηκε από δάνεια που πήραν άλλες εταιρείες μετοχικής και διοικητικής επιρροής του.

Επίσης θα ζητηθεί να καταγραφούν από την ΤτΕ όλες οι μέχρι σήμερα χορηγήσεις της Proton σε εταιρείες του πλέγματος Λαυρεντιάδη και θα αναζητηθεί η πορεία και η κατάληξη αυτών των δανείων.

Είναι προφανές ότι ο εισαγγελέας τελικά θα κρίνει αν συντελέστηκε υπεξαίρεση, απάτη, απιστία κ.ά., αδικήματα βαριά για ένα πρόσωπο που επιχειρηματικά εκτινάχθηκε σε χρόνο-ρεκόρ, με το πολιτικό και οικονομικό σύστημα να βάζει γερές πλάτες.

enet.gr
 
 

Το πλέγμα των επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη και οι συνεταιρισμοί της ματαιοδοξίας

Η  Proton Bank και οι υποθέσεις υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος είναι ενδεχομένως μόνο η κορυφή του παγόβουνο στην υπόθεση Λαυρεντιάδη, η εισαγγελική έρευνα για την οποία ξεκίνησε πριν απο λίγες ημέρες μετά απο παρέμβαση της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Το ερώτημα πλέον είναι αν στην πορεία των ερευνών θα ελεγχθούν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και συνεργασίες του κ. Λαυρεντιάδη. Πλανάται βεβαίως και το ερώτημα γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν «πήραν χαμπάρι» για την υπόθεση και χρειάστηκε να παρέμβει μια πολύ μικρότερη αρχή για να διαταχθεί η εισαγγελική έρευνα.
Το κουβάρι των συνεργασιών Λαυρεντιάδη είναι πολύ μπερδεμένο, οι σκοποί και οι στόχοι ασαφείς, αλλά προφανώς πρόκειται για μια υπόθεση με τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και τώρα πλέον και ποινικό ενδιαφέρον.
 
Εξαγορά «ισχυρών φίλων»
Είτε διότι εξαγόραζε φιλίες και κύρος, είτε διότι ξέπλενε χρήμα – αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο – είτε διότι είχε εμπλακεί στη δίνη της ματαιοδοξίας, ο κ. Λαυρεντιάδης είχε πληρώσει χρυσάφι για να αγοράσει ποσοστά και την γνωριμία των μεγαλύτερων εκδοτών, ενα ποσοστό στον Ολυμπιακό και το μισό γήπεδο Καραισκάκη, μια μικρή και αδιάφορη τράπεζα, ενα πλήθος άλλων επιχειρήσεων οι περισσότερες απο τις οποίες δεν υπάρχουν. Είχε αντλήσει τεράστια ποσά απο το χρηματιστήριο και είχε πείσει τα μεγαλύτερα ξένα funds να επενδύσουν στις επιχειρήσεις του. Είχε δημιουργήσει μέσω εξαγορών την μεγαλύτερη εταιρία φαρμάκων στην Ελλάδα, είχε πουλήσει ακριβά και είχε ξαναγοράσει φθηνά τις εταιρίες του, είχε βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια κέρδος και είχε καταφέρει να δικτυωθεί στη διεθνή και την ελληνική πολιτική σκηνή. Είχε καταφέρει να γίνει ακόμη και καθηγητής Πανεπιστημίου στη Ρουμανία.

Πολιτικές διασυνδέσεις
Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας ο οποίος έχει φύγει απο την Ελλάδα και ζεί μεταξύ Λονδίνου και Ελβετίας, είχε καταφέρει στη σύντομη αλλά εντυπωσιακή καριέρα του να γνωριστεί και να συνεργαστεί με κορυφαίες προσωπικότητες της οικονομικής, εκδοτικής και πολιτικής ζωής της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ. Είχε επίσης καταφέρει να φέρει σε επαφή το πανίσχυρο Carlyle group γνωστό απο τις σχέσεις του με τους αμερικανούς ρεμπουμπλικάνους και την οικογένεια Μπούς με την ελληνική οικονομία.
Είχε καταφέρει να δειπνήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2010 και εξαιτίας των σχέσεων του με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ Ντέϊβιντ Σπέκχαρντ, θεωρείτο ο άνθρωπος των αμερικανών στην Ελλάδα. Ο Λαυρεντιάδης, είχε ιδρύσει το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στις ΗΠΑ με ομιλίες σε εκδηλώσεις του κορυφαίων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης όπως του συμβούλου ασφαλείας του Αμερικανιού προέδρου Τζέϊμς Τζόουνς.
Παράλληλα διατηρούσε στενές σχέσεις με την Νέα Δημοκρατία και ήταν χορηγός του Ιδρύματος Καραμανλή, ήταν χορηγός όλων των γνωστών πολιτιστικών ιδρυμάτων, είχε στενές σχέσεις με την Εκκλησία.
Για αρχή ας δούμε σήμερα τις συμμετοχές του κ. Λαυρεντιάδη σε διάφορες επιχειρήσεις και καθώς προχωρά η εισαγγελική έρευνα μπορεί να δούμε και πολλά άλλα.

Επιχειρήσεις και συμμετοχές
Καταρχήν ο κ. Λαυρεντιάδης συμμετέχει στο fund Lamda Partners και στην εταιρία συμμετοχών ΝΕΠ. Μέσω αυτών των δυο οχημάτων εξελίσσεται πλέον η επιχειρηματική του δραστηριότητα. Συμμετέχει λοιπόν με 6,119% από τις 16/12/2010, στην εταιρία Αlapis  μέσω του fund Lamda Partners που είχε συστήσει από τα Χριστούγεννα του 2008. Στην Alapis συμμετέχουν ακόμα η Fortis με 12,8% και Satander με 6,043% από το 2008.

Νεοχημική: Η ιστορία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ξεκινά τον Μάρτιο του 2003 όταν βάζει την οικογενειακή επιχείρηση Νεοχημική στο Χρηματιστήριο. Ο επιχειρηματίας είχε αναλάβει τη διοίκηση της εταιρίας στα 18 του ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του.
Η εταιρία παρήγαγε φασόν απορρυπαντικά για μεγάλους διεθνείς οίκους και μπήκε στο χρηματιστήριο με τιμή εισαγωγής 1,39 ευρώ ανα μετοχή.
Η  Νεοχημική πουλήθηκε τον Μάιο του 2008 στην Carlyle η οποία την έβγαλε απο το Χρηματιστήριο. Είχε γίνει δημόσια πρόταση με τίμημα 700 εκατ. ευρώ. Η μετοχή είχε τότε 19 ευρώ. Απο την  πώληση στην Carlyle ο κ. Λαυρεντιάδης έβγαλε 136,8 εκατ. ευρώ για το 20% που είχε. Στις αρχές του 2010 ο Λαυρεντιάδης μέσω του fund την ξαναγόρασε στα 84 εκατ. ευρώ και στο deal υπήρχε συμφωνία με τις τράπεζες για haircut 20% στα δάνεια που είχαν πάρει οι Αμερικάνοι. Ο κ. Λαυρεντιάδης βγήκε δηλαδή πολύ κερδισμένος, ενώ οι αμερικανοί πολύ χαμένοι. Τελικώς πέρυσι το fund του, Lamda Partners, πούλησε το 100% της Νεοχημικής στο βρετανικό fund Consilia.

Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων: Μέσω του Lamda Partners, τον Σπτέμβριο του 2009, ο Λαυρεντιάδης αγόρασε έναντι 85,9 εκατ. ευρώ την ΒΦΛ από την Emporiki Bank. Η εταιρία είχε ζημιές 108,9 εκατ. ευρώ. Στο business plan προβλεπόταν συγχώνευση με την Alapis η οποία δεν έγινε. Η εξαγορά της Fashion Βox το 2010 ώς όχημα για να εισαγάγει τη ΒΦΛ στο ΧΑ απέτυχε.Τελικώς, στις 14/1/11 η Β.Φ.Λ. μεταβιβάστηκε στον συναίτερό του Γ. Κυριακίδη.

Φάρμακα:
Ο Λαυρεντιάδης ως επικεφαλής της Alapis, είχε κάνει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μία το 2007 ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ και μία δεύτερη, η οποία ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 ύψους 451 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα του επέτρεψαν να προχωρήσει σε  πολλές (19) εξαγορές. Μία εξ αυτών, ήταν η ιστορική φαρμακοβιομηχανία, Π.Ν. Γερολυμάτος, τον Δεκέμβριο του 2009.
Εκδόσεις:
Η εταιρία ΝΕΠ Συμμετοχές των κ.κ. Λαυρεντιάδη και Γ. Κυριακίδη συμμετέχει στις μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις, έχοντας αποκτήσει:
Το 12,53% της Πήγασος Α.Ε. (ΕΘΝΟΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ) απο τον κ Μπόμπολα
Το 100% της Athens News απο τον ΔΟΛ.
Το 10% του ΣΚΑΙ FM απο τον Γιάννη Αλαφούζο
Το 10,14% στη Χ.Κ. Τεγόπουλος. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ). Η εξαγορά έγινε μέσω χρηματιστηρίου και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της εκδότριας Μάνιας Τεγοπούλου
Το 50% των εκδόσεων «Επίκαιρα» από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Το 49% της Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που σήμερα έχει διακόψει την έκδοση της
Το 100% του ραδιοσταθμού Flash FM από την σύζυγο του κ. Σωκράτη Κόκκαλη, Ελένη
Το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γ.Κύρτσου που περιλαμβάνει τους τίτλους City Press, City Auto Moto, Sunday Press
Το 100% της εφημερίδας Espresso (από τον κ. Ι. Φιλιππάκη και την οικογένεια Βαρδινογιάννη και το  site της εφημερίδας, espresso.gr
Το 100% της οικονομικής εφημερίδας Ισοτιμίας και το isotimia.gr
Το 100% του Sport TV (πρώην Magic TV του Σωκράτη Κόκκαλη)
Το 100% του Καναλιού «10 » και την εφημερίδα Χώρα από τον Γ. Τράγκα.
Το 10% του Red FM
Το 100% της αθλητικής «Score»
Το portal Nooz.gr
Τη Daily Press που εκδίδει περιοδικά σε ποσοστό 100%
Ολυμπιακός: Το καλοκαίρι του 2009 ο Σ. Κόκκαλης τον δέχεται ώς συνέταιρο στον Ολυμπιακό, δίνοντάς του το 9,9% της ΠΑΕ και το 10% της Θρύλος Α.Ε., μέσα από αύξηση κεφαλαίου 26 εκατ. ευρώ. Ο Λαυρεντιάδης συμμετείχε με 11 εκατ. ευρώ. Ακούστηκε και γράφτηκε τότε ότι ο Κόκκαλης του είχε δώσει το 50% και της Καραϊσκάκη Α.Ε., της εταιρείας που διαχειρίζεται το γήπεδο. Το τίμημα δεν το μάθαμε ποτέ, αλλά ο Λαυρεντιάδης είχε χαρακτηρίσει την αγορά του γηπέδου ώς επιχειρηματική κίνηση στο real estate!
Ο Λαυρεντιάδης ήταν ο επικρατέστερος διάδοχος του Σ. Κόκαλη στον Ολυμπιακό όταν ξαφνικά το 2010 έφυγε στο Λονδίνο και εμφανίσθηκε ο Μαρινάκης, ο οποίος έκανε κι άλλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. Ευρώ. Σε αυτή την αύξηση ούτε ο Κόκκαλης μπήκε ούτε ο Λαυρεντιάδης. Επίσης, δεν μάθαμε ποτέ πόσα λεφτά πήρε ο κ. Λαυρεντιάδης απο τον κ. Μαρινάκη για το 50% του γηπέδου.

Proton: Ο κ. Λαυρεντιάδης είναι ο μόνος μεγαλομέτοχος της Proton Bank με ποσοστό 15,54% από τις 24/3/2011. Εξαγόρασε την τράπεζα απο την Πειραιώς πληρώνοντας 70 εκατομύρια ευρώ (σχεδόν τα διπλά απο την αξία της).
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος, έλεγξε τη φερρεγγυότητα του κ. Λαυρεντιάδη και έδωσε την έγκριση της κεντρικής τράπεζας  για την απόκτηση της Proton bank. Απο το 2003 και έκτοτε διαρκώς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήλεγχε και ενέκρινε όλες τις χρηματιστηριακές κινήσεις του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

reporter.gr

4 σχόλια:

  1. Η υπόθεση αυτή ενδέχεται να εμπλέκει και πολιτικά πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς η άνοδος του κ. Λαυρεντιάδη συνέπεσε με την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ ενώ κατά σύμπτωση με την αλλαγή κυβέρνησης ο κ. Λαυρεντιάδης παρέδωσε τη διοίκηση των επιχειρήσεων του και αποχώρησε στο εξωτερικό.
    Γνωστές είναι άλλωστε και οι πολύ φιλικές σχέσεις του με πολύ στενούς συνεργάτες του κ. Καραμανλή (βλέπε "μπαμπάς").

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιους πολιτικούς και ποιες προεκλογικές καμπάνιες έχει χρηματοδοτίσει ο κ. Λαυρεντιάδης και ο όμιλος του;
    Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι γνωστό στους παροικούντες ότι στις του 2009 ο κ. Λαυρεντιάδης, ο οποίος παραδοσιακά διατηρούσε κάλες σχέσεις με τη Ν.Δ., υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ, καλύπτοντας όπως λένε οι φήμες το 80% των προεκλογικών εξόδων του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. Ακόμη λέγεται ότι διατηρούσε έως το 2010 εξαιρετικές σχέσεις με τον τότε υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, τον σημερινό διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και τον σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη.
    Οι σχέσεις αυτές ατόνησαν όταν ο επιχειρηματίας άρχισε σταδιακά να αποσύρεται από το προσκήνιο αφού στο μεταξύ είχε ασκήσει πιέσεις στο πολιτικό σύστημα για να διασφαλίσει αντιπαροχές για την προεκλογική του στήριξη.

    (Απόσπασμα άρθρου από iefimerida.gr)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου της Αρχής Π. Νικολούδη που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος, απαγορεύεται στο εξής η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των:
    1. Λαυρεντιάδη Λαυρέντιου, μεγαλομετόχου της Ρroton Βank.
    2. Αθανάσογλου Αντωνίου, πρώην αντιπροέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
    3. Παπασπήλιου Αθανασίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
    4. Σαραμάντη Δημητρίου, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
    5. Λιαρμακοπούλου Σμαράγδας, πρώην εκτελεστικού μέλους.
    6. Κολίντζα Τρύφωνος, πρώην διευθύνοντος συμβούλου.
    7. Αρβανίτη Γραμματικής, πρώην εκτελεστικού μέλους.
    8. Μπίθαρη Διονυσίου, διοικητικού στελέχους.
    Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η πρόσβαση των συγκεκριμένων προσώπων σε τραπεζικές θυρίδες, καθώς και η οποιαδήποτε εκποίηση ή άλλη μεταβίβαση όλων των ακινήτων που κατέχει ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στην περιοχή του Ρέντη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου