Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Αποχαιρετήσαμε σήμερα τον Πρίγκιπα της Λοκρίδος, τον Πρίγκιπα της Φθιώτιδος...

Αποχαιρετήσαμε σήμερα από τον αρχοντικό ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης, έναν Άρχοντα της ζωής, της κοινωνίας, της πολιτικής , τον αγαπητό μας φίλο και συνάδελφο στη δικηγορία, το Λάμπρο Μπρεκουλάκη.
 
Ακουσθήκαν μετά την εξόδιο ακολουθία τέσσερις επικήδειοι λόγοι, των οποίων το περιεχόμενο βεβαίως προσυπογράφεται, μόνο που θάθελα να προσθέσω και τα εξής, θάθελα να πω, αν μιλούσα, τα ακόλουθα :

«Αποχαιρετάμε σήμερα φίλες και φίλοι, τον Πρίγκιπα της Λοκρίδος, τον Πρίγκιπα της Φθιώτιδος . Έτσι αποκαλούσαμε τον ευπατρίδη αυτόν άνθρωπο. Πρίγκιπα !!! Και τον αποκαλούσαμε πρίγκιπα , διότι τον διέκρινε καταφανώς μια έμφυτη ευγένεια, ευγένεια αλλά και μεγαλοσύνη στους τρόπους, στη συμπεριφορά ,στη σκέψη. 
 
Περιμέναμε να τον δούμε με το μαντήλι στο πέτο του σακακιού του ως σήμα κατατεθέν και άλλες φορές ,όταν δεν χρειαζόταν την αυστηρή λαιμοδεσία της γραβάτας του ακροατηρίου, με το φουλάρι ή το κασκόλ στο λαιμό, χαλαρά και όμορφα τοποθετημένα .

Υπήρξε κυριολεκτικά ένας αστός ! Αστός στους κοινωνικούς τρόπους, αστός στην πολιτική του σκέψη και πρακτική, αστός στην προσωπική του ζωή. Άνθρωπος ήπιος και συναινετικός, αλλά ταυτόχρονα ρέκτης και ριζοσπάστης. Άνθρωπος της συνδιαλλαγής και της καταλαγής αλλά και ανυποχώρητος μαχητής, όταν πίστευε ότι κάτι άδικο ,μικρό και ταπεινό πέρα και έξω από την προσωπική του πολιτική τάξη αξιών συνέβαινε, εξελισσόταν, εκδηλωνόταν .-

Ταυτόχρονα ήταν αυτός που είχε το περίσσευμα ψυχής να αναγνωρίσει τις ικανότητες και δεξιότητες του αντιπάλου και να απονείμει τα εύσημα ,ακόμη κι αν τυχόν είχε ηττηθεί, αρκεί οι όροι του παιγνιδιού να ήταν καθαροί και έντιμοι .-

Έχοντας αποκωδικοποιήσει και λόγω παιδείας και λόγω χαρακτήρος, εγκαίρως, το κοινωνικό και πολιτικό status είχε ταυτόχρονα απομυθοποιήσει εντελώς τους «μύθους» που τα εξέτρεφαν .!

Ο Λάμπρος Μπρεκουλάκης υπήρξε από τους τελευταίους, και αντιπροσώπευε ένα κοινωνικό και πολιτικό δυναμικό , που είχε σύστημα αρχών και αξιών ,δομημένο μέσα από την αντίληψη της αστικής τάξης και την αναγκαιότητα της υπάρξεώς της , ως σπονδυλικής στήλης του κοινωνικού σώματος .

Ήταν εκπρόσωπος της πατριωτικής αυτής αστικής τάξης που μας έλειψε και λείπει όλο και περισσότερο , με τα ξεκάθαρα χαρακτηριστικά και την ξεκάθαρη σχέση και στάση ζωής, τόσο ξένη με το άμορφο μόρφωμα που κατορθώθηκε να κυριαρχήσει στην Ελληνική κοινωνία και πολιτική τα τελευταία περίπου 30 χρόνια.-

Ο άνθρωπος της γενεάς που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε έσφυζε από ενεργητικότητα ,ζωή και ενάργεια, που σε έκανε να αναρωτιέσαι ΠΩΣ ;;; τελικά ήταν απλό. Η αγάπη του για τη ζωή τον εξοικείωνε με το τέλος , ο Λάμπρος ακόμη κι αυτό [ το τέλος ] το ατένιζε με χαμόγελο, ίσως και σαρκασμό γιατί είχε την εσωτερική δύναμη να το κάνει καθώς μέσω της απομυθοποιήσεως απλοποιούσε τα ενδεχόμενα και προσέγγιζε αφοπλιστικά την πραγματικότητα !

Με το Λάμπρο , μπορούσες άλλοτε να συμφωνείς και άλλοτε να διαφωνείς , το βέβαιο όμως είναι ότι έπρεπε να διακρίνεις , να ξεχωρίζεις , να αντιλαμβάνεσαι όλα τα πιο πάνω ,για να μπορείς να τον κρίνεις ακόμη και για αυτό που μπορεί εσύ να θεωρούσες ως λάθος.
 
Μόνο όμως έτσι συνειδητοποιούσες και αντιλαμβανόσουν από την αγάπη του για τους ανθρώπους και την αγάπη του για ζωή έως τις πολιτικές του αποφάσεις.-

Καλό σου ταξείδι φίλε Λάμπρο ! Καλό σου ταξείδι PRINCEPS !!!


Κ. Ι. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δ Ι Κ Η Γ Ο Ρ Ο Σ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου