Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

ΕΣΠΑ: Λεφτά τέλος...

Με την προσδοκία κάλυψης της υπέρβασης των διαθέσιμων πιστώσεων του προγράμματος προσπάθησε ο περιφερειάρχης κ. Κλέαρχος Περγαντάς να διασκεδάσει τη σκληρή πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται το ΕΣΠΑ στην Στερεά Ελλάδα. Από την αρχή μέχρι το τέλος της συζήτησης στο περιφερειακό συμβούλιο όχι μόνο επιβεβαιώθηκαν οι προσεγγίσεις και οι αναλύσεις που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με το θέμα, αλλά πολύ περισσότερο αναδείχτηκαν και άλλες πλευρές. Ανάμεσα σε αυτά τα οποία αναδείχτηκαν είναι ότι λόγω της διοικητικής μεταβολής ουσιαστικά η Περιφέρεια έχει μείνει χωρίς λεφτά.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες όμως αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να επιβεβαιώσει ο Περιφερειάρχης αποσύρθηκαν όλες οι διαθέσιμες πιστώσεις που υπήρχαν στις ΣΑΕ με το αιτιολογικό ότι θα πρέπει να εκδοθούν εκ νέου για την Περιφέρεια πλέον και όχι για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως ήταν τώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσει εκ νέου μια γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία ενδεχόμενα να καλύψει τα αδιάθετα υπόλοιπα αλλά σε κάθε περίπτωση θα απαιτηθεί χρόνος.

Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι άρχισε από χθες μια μικρή ροή χρήματος προς διάφορα έργα της Περιφέρειας, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρόνος και θα επαναπροσδιοριστούν με αυτή την ευκαιρία και πάλι οι χρηματοδοτικές αναγκαιότητες της Περιφέρειας αλλά και οι προτεραιότητες από την πλευρά του κέντρου. Δεν πρόκειται βεβαίως για μια τακτική που ασκήθηκε μόνο για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά για το σύνολο των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων.

Η ελπίδα 

Ο κ. Περγαντάς καταρχήν επιβεβαίωσε σε όλα τα επίπεδα την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΠΑ και έκανε ιδιαίτερες αναφορές μόνο για το τμήμα εκείνο το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Στερεάς. Μάλιστα απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά για την πορεία του προγράμματος συνολικά, παρά το γεγονός ότι έχει στη διάθεσή της η Διαχειριστική Αρχή πρόσφατα στοιχεία όπου αποτυπώνονται συνολικά η εικόνα αλλά και οι προτεραιότητες. Προσπάθησε να ξεκαθαρίσει σε όλα τα επίπεδα ότι δεν μπαίνει θέμα ένταξης νέων έργων αλλά αντίθετα μπαίνει θέμα μαζικής απένταξης έργων στο πλαίσιο που έχει διακηρύξει άλλωστε και η κυβέρνηση σε ότι αφορά το ξεκαθάρισμα των προγραμμάτων.

Ο ίδιος ο κ. Περγαντάς θεώρησε ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται η Περιφέρεια μεταξύ εκείνων που επιδρά η οριζόντια περικοπή που αποφασίστηκε λόγω μείωσης της εθνικής συμμετοχής. Επίσης κατέθεσε τη βεβαιότητα -χωρίς όμως κάτι τέτοιο να γίνεται ορατό σε αυτή τη φάση- ότι οι εγγυήσεις που έχει πάρει από το κέντρο είναι τέτοιες που θα υπερκαλύψουν την υπερδέσμευση, δηλαδή την υπέρβαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε την αναλυτική παρουσίαση γιατί είναι αυτονόητο ότι σε ορισμένους τομείς θα υπήρχε τρομακτική απόκλιση από τα υφιστάμενα χρήματα αλλά γενικά αναφέρθηκε στο σύνολο του προγράμματος και έκανε λόγο για την κάλυψη της υφιστάμενης υπερδέσμευσης κατά 50% περίπου, που όμως αυτή έχει αναφορά στα 254 εκατ.. Αντίθετα υπάρχουν τμήματα του προγράμματος, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν σχέση με υποδομές, δρόμους, κτίρια κ.λπ. που η υπέρβαση των διαθέσιμων πιστώσεων ακόμη και σε επίπεδο συμβατικών υποχρεώσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη υπέρβαση θα πρέπει να καλυφθεί είτε με εθνικούς πόρους που σ’ αυτή τη φάση δεν υπάρχουν, είτε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για να μεταφερθεί σε επόμενη προγραμματική περίοδο υποθηκεύοντας και μελλοντικές επιλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο περιφερειάρχης προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις από την πρώτη προσέγγιση που γίνονταν στο συγκεκριμένο θέμα, χρησιμοποιώντας ειδικούς όρους όπως «αύξηση των εκχωρήσεων από το κέντρο προς την περιφέρεια μέσα από διάφορα προγράμματα», χωρίς όμως να διευκρινίζει ότι αυτές οι εκχωρήσεις επειδή είναι κλειδωμένο το πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνονται μέσα στα 525 εκατομμύρια ευρώ. Μπαίνει δηλαδή ένα ζήτημα διαχείρισης ενός τμήματος του προγράμματος αν αυτό θα γίνει από την Αθήνα ή θα γίνει από τη Λαμία.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για νέα λεφτά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κάλυψη υφιστάμενων υποχρεώσεων αλλά θα πρέπει να μιλάμε για τμήματα του προγράμματος μέσα στα 525 εκατ. €. Από τους πλέον φιλόδοξους στόχους για τον ίδιον τον περιφερειάρχη, όπως τοποθετήθηκε τη χθεσινή μέρα, είναι το γεγονός ότι έβαλε μπροστά τα ζητήματα που έχουν σχέση με τα ειδικά αναπτυξιακά, δίδοντας βάρος στο ειδικό αναπτυξιακό της Περιφέρειας.

Να υπογραμμίσουμε ότι από τον προηγούμενο Μάρτιο έχει δοθεί η οριζόντια εντολή να μην εντάσσονται καινούργια έργα στα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι προοπτικά το μόνο στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί είναι η κάλυψη των υποχρεώσεων που έχουν δημιουργήσει μέχρι σήμερα και από κει και μετά τίποτα άλλο.

Σε ότι αφορά τώρα τις εθνικές χρηματοδοτήσεις πέρα από τα αναπτυξιακά προγράμματα και εκεί ισχύει η συνολική απαγόρευση και μόνο μικρές μεταβολές υπάρχει δυνατότητα να γίνουν. Η έλλειψη χρηματοδοτήσεων, τα μεγάλα φέσια και η οικονομική κρίση είναι κυρίαρχα ζητήματα τα οποία επιδρούν στη διαμόρφωση αφού ουσιαστικά το ίδιο το υπουργείο προσπαθεί να τροφοδοτήσει τα έργα εκείνα τα οποία βρίσκονται ενταγμένα σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Το τελευταίο σημείο το οποίο προσπάθησε να μετριάσει ο κ. Περγαντάς είναι το ξεκαθάρισμα του προγράμματος. Απέφυγε να μιλήσει για μεγάλο μαχαίρι αλλά ωστόσο περιέγραψε ότι χρειάζεται να ξεκαθαρίσει αφού άλλωστε είναι η κεντρική πολιτική επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση μεταξύ Λαμίας και Αθήνας για το ποιο έργο θα βγει και ποιο θα μείνει, ωστόσο όμως η ηγεσία της Περιφέρειας έχει πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί από την Αθήνα να ενταχτούν έργα που μεταφέρθηκαν εκεί για κάλυψη των χρηματοδοτήσεων και να τροφοδοτήσουν την ευημερία των αριθμών και τις υψηλές απορροφήσεις στο βαθμό που υπάρχουν δηλωμένα στις πληρωμές και που δεν μπορούν να αντικατασταθούν με παρόμοια έργα που παράγουν πληρωμές. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να υπερκαλύψει πληρωμές πάνω από 33 εκατομμύρια ευρώ για να μην υπάρχει απώλεια πόρων.

Εκεί άλλωστε ο κ. Περγαντάς δημιούργησε την αίσθηση της συνεισφοράς του περιφερειακού συμβουλίου και της Περιφέρειας αποκαλώντας αποτελεσματικότητα τη διαχείριση μέχρι το τέλος της χρονιάς. Γενικά ο περιφερειάρχης προσπάθησε με κάθε τρόπο να χαμηλώσει τους τόνους και συγχρόνως να χαμηλώσει τις προσδοκίες χωρίς ωστόσο να αποφύγει να αναφερθεί στη δύσκολη θέση από τη μια πλευρά αλλά και στην διαδικασία της απένταξης έργων, η οποία αναμένεται το επόμενο δίμηνο.

Ο κ. Χειμάρας από τη δική του πλευρά έθεσε μια σειρά από ζητήματα τα οποία ουσιαστικά χρωματίζουν ένα πεδίο συμφωνίας ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον τρόπο της διαχείρισης. Ο κ. Χειμάρας επέμενε ιδιαίτερα στα αναλυτικά στοιχεία τόσο των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων όσο και εκείνων που έχουν σχέση με τους εθνικούς πόρους.

Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι σχεδιαστικά το πρόγραμμα περιελάμβανε και πακέτο εθνικών πόρων ύψους 209 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά και παράλληλα προσπάθησε να συνθέσει ένα τοπίο συνεχούς απώλειας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας καθιστώντας επίκαιρες τις κινήσεις του υπουργείου να περικόψει πιστώσεις και χρηματοδοτήσεις από τα ειδικά αναπτυξιακά και να παγώσει τις εξελίξεις αλλά και σε ότι αφορά τις χρηματοδοτήσεις των επιμέρους έργων. Υπογράμμισε ότι η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα την Στερεά Ελλάδα και μάλιστα έφερε στο προσκήνιο και ανακοίνωση των εργοληπτών με την οποία καλούν τον περιφερειάρχη να προχωρήσει διαδικασίες δημοπράτησης έργων για να απεγκλωβιστεί περιοχή αλλά και ο εργοληπτικός κλάδος από το τέλμα που έχει πέσει.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κ. Χειμάρας πέρα από τα μεγέθη που αναφέρθηκε σε σχέση με το πρόγραμμα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα που έχουν ιδιαίτερο βάρος με την επόμενη προγραμματική περίοδο. Επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις επεξεργασίες στην Ε.Ε. και στην επόμενη προγραμματική περίοδο η Στερεά Ελλάδα θα παραμείνει στο στόχο 2, μαζί με τις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας αφού υπολογίζονται τα χρόνια από το 2006 έως το 2008, και ζήτησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες έτσι ώστε να αλλάξει ο υπολογισμός και να υπολογιστούν τα χρόνια από 2009 έως 2011. Είναι χαρακτηριστικό ότι ζήτησε από τον περιφερειάρχη πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ενίσχυση του ρόλου της Περιφέρειας και ζήτησε ξεκαθάρισμα σε ότι αφορά το πρόγραμμα απαιτώντας από το κέντρο να καλύψει τις δικές του ευθύνες.

Ο κ. Χειμάρας ζήτησε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ξεκαθάρισμα σε ότι αφορά τα μεταφερόμενα έργα που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος. Άφησε αιχμές ότι ορισμένα από αυτά τα έργα δεν πληρούν καν τους όρους ένταξης που θέτει η Ε.Ε.. Μάλιστα αναρωτήθηκε τονίζοντας πως «αν τελικά θα παραμείνουν στο πρόγραμμα, με τι πιστώσεις θα προχωρήσουν τα σημερινά ώριμα έργα της Περιφέρειας;». Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαιτέρως στο συγκεκριμένο θέμα η έμμεση απάντηση του περιφερειάρχη στην δευτερολογία του έδειξε προς την κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να φύγουν κάποια έργα, ενώ απέφυγε να δώσει απαντήσεις σε ότι αφορά το ζήτημα της νομιμότητας στην ένταξη ορισμένων εκ των μεταφερόμενων έργων.

Οι τοποθετήσεις

Την ανάγκη για σωστή διαχείριση των ελάχιστων κονδυλίων που απομένουν στο ΕΣΠΑ αλλά πολύ περισσότερο την ανάγκη για ένα ορθολογικό «ξεκαθάρισμα» της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στα επιμέρους μέτρα του προγράμματος από τα μη ώριμα έργα, τα έργα γέφυρας αλλά και τα έργα «μαϊμού» που έχουν ενταχθεί στο παρελθόν, σημείωσαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές που τοποθετήθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. Εκτός από τις γενικές τοποθετήσεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές που θα πρέπει να έχει ο σχεδιασμός για τις όποιες δυνατότητες απομένουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο να διαχειριστεί το πρόγραμμα, ζητήθηκαν και ορισμένες εξηγήσεις για επιμέρους ζητήματα, αλλά και για τους τρόπους που θα γίνουν οι αναγκαίες απεντάξεις έργων προκειμένου να γίνει η εξυγίανση του προγράμματος.

Τάσος Χρονάς

Με την παρατήρηση προς το σώμα του περιφερειακού συμβουλίου ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα προγραμματισμού καθώς εμείς καλούμαστε να υλοποιήσουμε τα ήδη ενταγμένα έργα», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Τάσος Χρονάς, ο οποίος επέμεινε περισσότερο στην πολιτική διάσταση του θέματος. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρονάς προσδιόρισε ότι τα χρήματα των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης «είναι στην ουσία χρήματα που προέρχονται από την ιδιοποίηση της υπεραξίας των εργαζομένων και στην προκείμενη περίπτωση χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν τις επιλογές των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου».

Επισήμανε μάλιστα ότι δεν συνέβαλαν στην εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού και προσδιόρισε τις προτεραιότητες που θέτει η παράταξή του για το ΕΣΠΑ και οι οποίες είναι στους τομείς της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπλημμυρικής προστασίας, των έργων υποδομής, τα δημόσια σχολεία και νοσοκομεία και στα μέτρα για την λαϊκή κατοικία.

Νίκος Παπανδρέου

Στο γεγονός ότι η αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ πέρασε στην αιρετή Περιφέρεια στάθηκε ο επικεφαλής του «Ανεξάρτητου Μετώπου» κ. Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε παράλληλα την κοινή προσπάθεια όλων, προκειμένου «να υπάρξει ο σωστός προγραμματισμός προς όφελος της Περιφέρειας». Δεν απέφυγε όμως ν’ αναφερθεί και στα όσα ακούστηκαν για την υπερδέσμευση και τα προβλήματα που ταλαιπωρούν το ΕΣΠΑ από το παρελθόν, καθώς και να ζητήσει να εξεταστούν τα έργα που έχουν ενταχθεί και παρουσιάζουν μεγάλη καθυστέρηση στο να δημοπρατηθούν. Παράλληλα κατέθεσε και την πρόταση να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των ιαματικών πηγών, κάνοντας γνωστό ότι από το 2013 θα ξεκινήσει η ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε. των ασθενών που χρίζουν ιαματικών λουτρών, χαρακτηρίζοντάς την ως μεγάλη ευκαιρία για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Νίκος Στουπής

Στο πως θα γίνει η διαχείριση «αυτών των λίγων διαθέσιμων χρημάτων του προγράμματος» στάθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας» κ. Νίκος Στουπής, ο οποίος ζήτησε «αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, με τους πολίτες να είναι στο κέντρο». Παράλληλα ο κ. Στουπής επέμεινε στην αναποτελεσματικότητα που παρουσίασαν τα Κοινοτικά προγράμματα στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, αλλά και στον λάθος τρόπο διαχείρισής τους και σημείωσε πως θα πρέπει να τεθούν προτεραιότητες στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να γίνει σωστός προγραμματισμός «στα λίγα χρήματα που απομένουν», αλλά και να διεκδικηθούν χρήματα για ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και να χρησιμοποιηθούν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Δέσποινα Σπανούδη

«Η παθογένεια του συστήματος φαίνεται από το γεγονός ότι 7 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας ερχόμαστε να μάθουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα» τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής της η περιφερειακή σύμβουλος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» κα. Δέσποινα Σπανούδη. Η κα. Σπανούδη στάθηκε μάλιστα και στο ύψος των χρημάτων του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στην αρχή μας έλεγαν για 725, μετά για 525, μετά για 254, από τα οποία μαθαίνουμε ότι τα 150 περίπου είναι έργα γέφυρας και μεταφερόμενα έργα, ενώ ό,τι απέμεινε τα διαχειρίστηκαν οι προηγούμενοι» και ζήτησε να δοθεί βαρύτητα στην δημιουργία θέσεων εργασίας σε κοινωνικές υπηρεσίες και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αποστόλης Καραναστάσης

Στο γεγονός ότι το ΕΣΠΑ θα έπρεπε να έχει συζητηθεί αναλυτικά στο παρελθόν επέμεινε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΣ κ. Αποστόλης Καραναστάσης, τονίζοντας ότι «εμείς σαν ΤΕΕ δεν ψηφίσαμε το κλείσιμο του Γ΄ ΚΠΣ». Παράλληλα ο κ. Καραναστάσης υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν οι πληρωμές στα έργα που έχουν υλοποιηθεί, να ξεκαθαρίσουν οι πίνακες και οι μελέτες που υπάρχουν στα διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ ζήτησε ενημέρωση για το «τι παραδοτέο υπάρχει από τις μελέτες της Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ», καθώς και αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Γιώργος Κοτρωνιάς

Στην παρέμβαση του περιφερειάρχη για την αποτροπή της οριζόντιας περικοπής της συμμετοχής του δημοσίου στο ΕΣΠΑ, την οποία χαρακτήρισε ως «θετική», στάθηκε αρχικά ο δήμαρχος Λαμιέων κ. Γιώργος Κοτρωνιάς. Παράλληλα ο κ. Κοτρωνιάς ζήτησε την άμεση αναθεώρηση του ΕΣΠΑ αλλά και την «επίδειξη ιδιαίτερου θάρρους στην απένταξη έργων», την συμμετοχή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην κατάρτιση των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, ενώ χαρακτήρισε «λάθος πολιτική» το εξάμηνο που μεσολάβησε για την μεταφορά της αρμοδιότητας του ΕΣΠΑ στην αιρετή Περιφέρεια.

Σίμος Κεδίκογλου

Ως «τελευταία ευκαιρία» χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ο βουλευτής Εύβοιας της Ν.Δ. κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος ζήτησε εγρήγορση για την χρηματοδότηση του ειδικού αναπτυξιακού. Μάλιστα ο κ. Κεδίκογλου ζήτησε απ’ όλους τους περιφερειακούς συμβούλους να αφήνουν εκτός της αίθουσας συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την κομματική τους ταυτότητα, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «εγώ δεν άφησα απ’ έξω την ταυτότητά μου ως Ευβοιώτης» και ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην Εύβοια και τα «δεκάδες προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει».

Υπόλοιπα θέματα

Έντονη αμφισβήτηση υπήρξε, κυρίως από τους περιφερειακούς συμβούλους που προέρχονται από τον χώρο της Αριστεράς, για την αποτελεσματικότητα αλλά και τον τρόπο υλοποίησης για το συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΚΤ πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα. Συγκεκριμένα ο κ. Στουπής το χαρακτήρισε ως «κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων», αλλά και ως «ανακύκλωση της ανεργίας χωρίς καμία μελλοντική προοπτική». Η κα. Σπανούδη το χαρακτήρισε ως «ομηρία ανέργων που με δημόσιο χρήμα ονομάζεται κοινωφελή εργασία» και προσδιόρισε πως θα καταλήξει «όργιο πελατειακών σχέσεων με μεγαλύτερη αδιαφάνεια από τα STAGE». Επίσης από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η κα. Σοφία Ντούρου έκανε λόγο για «καλλιέργεια αυταπάτης που δίνει ψίχουλα στους εργαζομένους και τα φιλέτα στους ιδιώτες».


eviatoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου