Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ένα τσόλι στο Κοινοβούλιο


Ο Νίκος Τσώνης είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Φθιώτιδα και αυτή την περίοδο είναι βουλευτής.

Το ιστολόγιο του  έχει να ενημερωθεί από τον Σεπτέμβρη του 2009. Αυτό συμβαίνει με πολλούς αντιπροσώπους μας: η ενημέρωση των πολιτών σταματάει μετά τις εκλογές. Η δραστηριότητά τους μετά την εκλογή τους, είναι μια υπόθεση υψηλής και σκοτεινής πολιτικής που οι καημένοι ψηφοφόροι της περιοχής του Δομοκού, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν.

Εκείνος όμως, πριν την ψήφιση του λεγόμενου Μεσοπρόθεσμου (μνημόνιο β) έκανε αυτό που όφειλε να κάνει κάθε βουλευτής:  να περιέλθει με θάρρος την εκλογική του περιφέρεια, έστω την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας Λαμία και να αφουγκραστεί τον σφυγμό της κοινωνίας.

Συνάντησε τον φίλο του Δημητράκη στην μοτοσυκλέτα του και μίλησαν για λίγο, όπως μιλάνε οι καλοί φίλοι. Αυτή την στιχομυθία με γλαφυρό τρόπο και ευφυΐα χιμπατζή παρουσίασε στην Βουλή  ως επιχείρημα της στάσης που επρόκειτο να κρατήσει.  

Ο Τσώνης ήταν τόσο ξεκάθαρος και τόσο σαφής που δεν επέτρεψε στον φίλο του να αμφισβητήσει κατ’ ελάχιστον την θέληση του να εκφράσει στο Κοινοβούλιο την θέληση του: να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.  Εάν εξαιρεθεί το ανθρώπινο και φυσιολογικό για ένα παιδί του λαού γλωσσομπέρδεμα στην εκφορά της φράσης "τζάμπα μάγκας", με το οποίος θέλησε να κάνει ακόμα πιο λαϊκή την ομιλία του, ήταν εξαιρετικά σαφής και προκάλεσε ρίγη στους επιτελικούς της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. 

Διότι επιτέλους "φωνή λαού οργή Θεού" και ο Τσώνης εκείνη την στιγμή ήταν ένας τρομερός λαϊκός προφήτης αλλά όχι μαρτυριάρης και "καρφί" αφού δεν αποκάλυψε τους άλλους εφτά συναδέλφους του που είχαν συμφωνήσει να καταψηφίσουν κι εκείνοι. 

Είμαι βέβαιος ότι ο Δμητράκης θα αισθάνθηκε υπερήφανος όταν άκουσε το όνομα του να ακούγεται στην αίθουσα της Βουλής και είδε πόσο σημαντική ήταν η επιρροή του, εκείνου του μηχανόβιου Δημητράκη,  πάνω στον βουλευτή Τσώνη, ο οποίος στην αγόρευσή του στην Βουλή επανέλαβε την συζήτησή τους αποφεύγοντας, από σεβασμό προς τον θεσμό "Βουλή", μόνο τις λέξεις που δύο φίλοι χρησιμοποιούν για να περιγράψουν κάτι στην καθημερινή τους συνάφεια: πράγματι δεν μπορεί ένα βουλευτής να λέει "μαλακία" αντί για "βλακεία" ή για "προδοσία". Λέει "Μ…" και αυτό έκανε ο συνετός Τσώνης.

Η παρουσία του Τσώνη στο Κοινοβούλιο, έτσι όπως την αποτυπώνει το σχετικό βίντεο,  είναι ενδεικτική της ποιότητας του ανθρώπου. Εάν είναι ανάλογη της ποιότητας των ψηφοφόρων του, τότε πρέπει να τους συμπαρασταθούμε και αν δεν δείξουν την μεταστροφή τους –λάθη κάνουμε όλοι μας!- να ανησυχούμε.

Τού αρέσει το ροζ χρώμα και με τέτοιου χρώματος πουκάμισο έχει φωτογραφηθεί και προβάλλεται στο ιστολόγιο του. Με ροζ μπλούζα αποπειράθηκε την έξοδο του εκείνη τη νύχτα στη Λαμία, όταν παρόλη την δήλωση στην Βουλή τελικά ψήφισε υπέρ του  Μεσοπρόθεσμου. Έκανε δηλαδή την «μαλακία» που αποκήρυσσε, προδίδοντας έτσι τον φίλο του και ψηφοφόρο Δημητράκη και ξεφτιλίζοντας το κύρος του Βουλευτή και του Κοινοβουλίου.

Τον είχαν περικυκλώσει διάφοροι εκείνο το βράδυ και τον περίμεναν με άγριες διαθέσεις. Προς το παρόν δεν δήλωσε ότι όλοι αυτοί ήταν οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ίσως ο Πάγκαλος του πει να το κάνει.

Πιθανόν ανάμεσα τους, εκείνο το βράδυ, να βρέθηκε και ο φίλος του ο Δημητράκης και θέλησε να τον καρπαζώσει έτσι όπως κάνανε παλιά όταν νέοι όντες κάνανε μαλακίες και αστειευόμενοι έκαναν "σύννεφο" και καρπάζωναν εκείνον από την παρέα που έκανε την μεγαλύτερη βλακεία. Αλλά αυτή την φορά ο Δημητράκης θα είχε άγριες και θυμωμένες διαθέσεις κι έτσι ευτυχώς για τον βουλευτή τα όργανα της τάξεως επενέβησαν και τον έσωσαν!

Δεν έχω άλλο να πω για τον Τσώνη διότι δεν τον ξέρω κι όσα αυτές τις ημέρες έμαθα με αποτρέπουν απο το να τον συναντήσω.

Έψαξα όμως στο γκούγκλ, από προσωπική διαστροφή, για το όνομά Τσώνης, διότι όπως λέγεται "αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις".

Βρήκα λοιπόν ότι η λέξη  «τσόνι»ι προέρχεται απ’ το βλάχικο čiona που σημαίνει σπουργίτι. (άσχετο: στ’ Αρβανίτικα τσόνι= βρίσκω -παθητική φωνή, τσόνεμ= βρίσκομαι)

Είναι το στρουθιόμορφο πουλί σπίνος -σπίζα η άγαμος- (επίσης
 πίπιζα και τσουνάς). Ακριβώς επειδή είναι στρουθιόμορφο και λόγω ετυμολογίας, πολλές φορές σημαίνει και το σπουργίτι και γενικότερα ένα οποιοδήποτε πουλάκι. 

Καθότι μικρό, χαϊδευτικά «τσόνι μου»: μικρό μου / πουλάκι μου / παιδάκι μου.

Σημαίνει ανάμεσα στα άλλα τον έξυπνο και συνετό άνθρωπο, που αποφεύγει τις παγίδες και ξέρει να επιβιώνει.

 Στην έκφραση: «Μυαλό από τσόνι» σημαίνει ό,τι και το «μυαλό κουκούτσι» κι αναφέρεται σε βλάκες.
Κι έτσι κάπου μπερδεύτηκα, διότι ο Τσώνης μου προέκυπτε και συνετός και βλάκας.

Μετά από λίγο, από λάθος στην πληκτρολόγηση, βρήκα τα σχετικά για την λέξη «τσόλι» :

τσόλι το (ουσιαστικό) [ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ :τσολ (τουρκ. λ. cul = είδος υφαντού) -ι] που σημαίνει κουβέρτα ή χαλί από φτηνό ύφασμα ή  ρούχο από φτηνό ύφασμα συνώνυμα: κουρέλι ή (μτφ.) για ανθρώπους, ο τιποτένιος, ο ευτελής.

Σκέφτηκα πως με τέτοια συμπεριφορά, "Τσόλης" και ¨παλιοτσόλης" έπρεπε να λέγεται ο Τσώνης αλλά ίσως τώρα οι ψηφοφόροι του  -και κυρίως ο Δημητράκης- να τον βαφτίσουν έτσι κι έτσι αποκαταστήσουν το χαμένο κύρος τους.

1 σχόλιο:

  1. ΑΣΧΕΤΩΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ, Ο Ν. ΤΣΩΝΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΜΑΓΚΑΣ ΑΑΛΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΒΛΑΚΑΣ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΝ ΞΕΡΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΕΞΥΠΝΟΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΣΚΥΒΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΦΕΥΓΕ.ΟΥΤΕ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΤΑΝ ΣΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΕΣΩΖΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΑΦΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗ Μ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου