Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ


Για ενημέρωση των μαθητών  & των γονιών τους



   Δημήτρης Λαμπρινίδης
Εκπαιδευτικός Μηχανολόγος

 

 

Πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, το σχέδιο για το ΝΕΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
Η προσωπική μου άποψη για τις προτεινόμενες αλλαγές  είναι ότι το σχέδιο νόμου κινείται σε σωστή κατεύθυνση, και είναι ίσως η σοβαρότερη προσπάθεια για την ανάπτυξη και την προοπτική της Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που έγινε τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, η πρόταση του υπουργείου για το Τεχνολογικό Λύκειο περιλαμβάνει τα ακόλουθα:


- Οι σπουδές στο Τεχνολογικό Λύκειο διαρκούν 3+1 έτη, με το τέταρτο να είναι έτος ειδίκευσης.

- Στην Α΄ τάξη διδάσκονται 19 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας αντίστοιχα με αυτά της Α’ τάξης του Νέου Λυκείου. Προβλέπετε και εδώ  η ερευνητική Εργασία (Project). Επίσης  θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής, που θα είναι αντίστοιχα των τομέων που καλείται να επιλέξει ο μαθητής στην Β΄ τάξη.

- Στην Β΄ τάξη, ο ενδιαφερόμενος μαθητής επιλέγει τον τομέα που επιθυμεί. Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνει 11 ώρες κοινά μαθήματα γενικής παιδείας και 20 ώρες θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα του Τομέα.

- Στην Γ΄ τάξη επιλέγει τμήμα ειδικότητας, όπου θα διδάσκονται 8 ώρες μαθήματα γενικής παιδείας και 27 ώρες μαθήματα θεωρητικά και εργαστηριακά / πρακτική άσκηση των ειδικοτήτων. Στα μαθήματα Ειδικότητας εντάσσεται επίσης το μάθημα «Επαγγελματικό Περιβάλλον και Σύνδεση με την Εργασία» διάρκειας 2 ωρών. Το μάθημα αυτό προετοιμάζει τους μαθητές για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

- Οι ειδικότητες θα προσδιοριστούν, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, (Δήμος, τοπικοί φορείς)  με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

- Όσοι επιθυμούν να εισαχθούν σε πανεπιστήμια, στη Γ΄ τάξη θα παρακολουθούν «τμήμα γενικής παιδείας».

- Οι απόφοιτοι τριετούς φοίτησης θα αποκτούν απολυτήριο Τεχνολογικού Λυκείου (ισότιμο με το απολυτήριο Γενικού Λυκείου) και πτυχίο επιπέδου προσόντων 2, με βάση την οκτάβαθμη κλίμακα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

- Οι απόφοιτοι τριετούς φοίτησης θα μπορούν να εισαχθούν στα ΤΕΙ μέσω ειδικών εξετάσεων, όπως σήμερα εξεταζόμενοι σε τέσσερα μαθήματα.

- Το 4ο έτος θα είναι Τμήμα Ειδίκευσης Τεχνικής & Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και θα οδηγεί, ύστερα από εξετάσεις πιστοποίησης, σε πτυχίο και πιστοποίηση επιπέδου 3.

- Οι κάτοχοι του πτυχίου επιπέδου 3 θα εισάγονται σε ΤΕΙ της ειδικότητάς τους χωρίς εξετάσεις και με προϋποθέσεις που θα θέσουν τα ΤΕΙ.

- Θεσμοθετείται η πρακτική άσκηση στο 3ο έτος και το 4ο έτος.
  
-Προβλέπεται η κατοχύρωση των επαγγελμάτων και ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

- Δημιουργούνται «φροντιστηριακά» τμήματα σε Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά, για όσους έχουν κενά.

«Τις τελευταίες 10ετίες υποτιμήσαμε και υποβαθμίσαμε την τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση. Χρειαζόμαστε ένα άλμα, που θα καταστήσει το Τεχνολογικό Λύκειο τη ναυαρχίδα για την επαγγελματική αναδιάταξη, που είναι αναγκαία για την αγορά εργασίας. Στόχος του Τεχνολογικού Λυκείου είναι οι τεχνικο-επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες και η πιστοποίησή τους. Τα παιδιά που θα το επιλέγουν είναι γιατί θέλουν να γίνουν επαγγελματίες. Όποιος τελειώνει το Τεχνολογικό Λύκειο θα έχει επαγγελματικά δικαιώματα»                                                                              Αννα Διαμαντοπούλου.

«Δεν χρειαζόμαστε μόνο επιστήμονες. Θέλουμε και εξειδικευμένους και καταρτισμένους επαγγελματίες - τεχνίτες που να μιλούν τη γλώσσα μας, να έχουν μαθηματική αντίληψη, ψηφιακή ικανότητα, πρωτοβουλία, πολιτισμική συνείδηση και να αναπτύσσουν την ιδιότητα του πολίτη»                                                              Εύη Χριστοφιλοπούλου.




Καλός μαθητής, δεν είναι μόνο αυτός που είναι καλός στα Μαθηματικά ή στη Φυσική ή στα Αρχαία……

Καλός μαθητής είναι και αυτός που είναι καλός, στις Δεξιότητες, τη Μηχανολογία, την Ηλεκτρολογία, την Οικονομία ή στο Σχέδιο…………

Όλο το Σχέδιο για το Τεχνολογικό Λύκειο θα το βρείτε στη διεύθυνση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου