Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΜΝΙΣΤΑ


Ο ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΜΑΝΙΔΗΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε. ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ  ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΜΝΙΣΤΑ.
Συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά η ΔΗ.ΣΥ. με την εκπροσώπησή της στα περιφερειακά δρώμενα.  Αυτή τη φορά σημείωσε την παρουσία της στις εκδηλώσεις που έγιναν στη Δομνίστα υπό την αιγίδα του Δήμου Καρπενησίου για την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Εθνικής Αντίστασης. 
 
Την πρόεδρο του Κινήματος κα Ντόρα Μπακογιάννη (η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω υποχρεώσεων) εκπροσώπησε το μέλος της Κ.Ε. Ηλίας Κυρμανίδης, δικηγόρος και πρώην αντινομάρχης Φθιώτιδας
Στο χαιρετισμό του (ο οποίος ακολουθεί) επικεντρώθηκε στη διδακτική αξία της ιστορικής μνήμης τέτοιων μεγάλων στιγμών του Έθνους και ειδικά σήμερα που η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος κόμματος που χαιρέτισε την εκδήλωση (κάτι που σχολιάστηκε θετικά από τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων), ενώ επίσης παραβρέθηκε ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ  Ευρυτανίας. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα έλαμψαν δια της απουσίας τους…


Aκολουθεί το ολόκληρο το κείμενο του χαιρετησμού του κ. Κυρμανίδη:
Οι λέξεις μοιάζουν φτωχές, όταν καλούμαστε να μιλήσουμε για γεγονότα-όροσημα,  που σημάδεψαν την εθνική μας πορεία και κοσμούν το ιστορικό μας παρελθόν. 
 
Όπως σήμερα, αυτή τη γεμάτη μνήμες και δυνατά συναισθήματα ημέρα, που ανοίγουμε τα θρυλικά παράθυρα της Εθνικής Αντίστασης και στρέφουμε τη σκέψη και την καρδιά μας στους επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές εκείνης της περιόδου,  που πάλεψαν με σθένος ψυχής και αυταπάρνηση για να μπορούμε να αναπνέουμε τον αέρα της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
 
Αλήθεια, πώς μπορείς να περιγράψεις το απερίγραπτο; Πώς να περιγράψεις το  συγκλονιστικό θαύμα της αγέρωχης ελληνικής ψυχής,  που δεν υποτάσσεται ποτέ και αντικρίζει με τόση περιφρόνηση το θάνατο, όταν καλείται να υπερασπιστεί υψηλά ιδανικά και διαχρονικές αξίες;
 
Πώς να αποδώσεις με λόγια, το μέγεθος και το  μεγαλείο του ανώνυμου Έλληνα και της υπερήφανης Ελληνίδας,  που με τις πράξεις και τις θυσίες τους μετετράπησαν με μιας, σε ηρωικές μορφές, κερδίζοντας τον θαυμασμό και τον σεβασμό  στα μάτια ολόκληρου του κόσμου;
 
Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί μα συνάμα σπουδαίοι,  τόλμησαν να ορθώσουν το ανάστημά τους στην αλαζονεία της υπεροπλίας των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού. Και νίκησαν τα μεγέθη, ανέτρεψαν τη λογική των αριθμών, αποδεικνύοντας  περίτρανα ότι η μεγαλοσύνη στα Έθνη, όπως λέει ο Παλαμάς, δεν μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πύρωμα και με το αίμα.

Όμως, κυρίες και κύριοι, οι γιορτασμοί των επετείων δεν έχουν νόημα όταν περιορίζονται σε θεαματικές τελετουργίες. Είναι ζωτική ανάγκη να βαθαίνουμε αδιάκοπα στα νοήματα των μεγάλων αγώνων του έθνους.  Η εθνική μνήμη πέρα απ΄όλα τα’ άλλα μας διδάσκει. Και οφείλουμε να είμαστε δεκτικοί αυτής της διδασκαλίας.  Μας διδάσκει ότι όταν οι Έλληνες, αγωνιζόμαστε ενωμένοι, με συλλογικότητα και αλληλεγγύη, μπορούμε να κατακτούμε στόχους που μοιάζουν ανέφικτοι.
Η Ελλάδα σήμερα βιώνει μια πρωτοφανή εθνική αποτυχία, η οποία ανατρέπει ότι μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένο και αυτονόητο.

Ο ελληνικός λαός για να ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή του και να προχωρήσει μπροστά, πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στις μεγάλες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης: δημοκρατία, εθνική ενότητα, ατομικά δικαιώματα, ευρωπαϊκός δρόμος και να τις εμπλουτίσει με τις αξίες που αποτελούν την κινητήρια δύναμη των επιτυχημένων κοινωνιών.
Οφείλουμε να ξαναμιλήσουμε με λέξεις ξεχασμένες, για αξίες σχεδόν λησμονημένες: Φιλότιμο, Νοικοκύρεμα, Αυτοπεποίθηση, Περηφάνια, Πατρίδα, Ευρωπαϊκή Ελλάδα.
Επιβάλλεται να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε τον πατριωτισμό της δικής μας εποχής. Και πατριωτισμός της δικής μας εποχής είναι η ανατροπή στην πράξη αυτής της εικόνας ντροπής, που δεν αξίζει στην πατρίδα μας και σε όσους αγωνίσθηκαν γι' αυτή. Για να ξαναφέρουμε στην επιφάνεια τις αρετές ενός λαού που έχει αντέξει στο χρόνο και την ιστορία. Για να ξαναβρούμε στην ψυχή μας την ενότητα και την σωφροσύνη που απαιτείται, προκειμένου να κοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια και να του πούμε: Ναι! Ενωμένη η Ελλάδα θα τα καταφέρει! Ενωμένοι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν!
Μόνο έτσι τιμάμε ουσιαστικά τους αγώνες των προγόνων μας. Όταν έμπρακτα εγγυόμαστε ότι την τιμημένη και ματωμένη σκυτάλη που παραλάβαμε, θα την παραδώσουμε ατόφια κι ακέραιη στους επόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου