Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Οι 5 «κόκκινες κάρτες», τα 5 «πρέπει» της Τρόικας και η πίεση για συναίνεση

Η Ευρώπη δια στόματος Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε ή αποκάλυψε αυτό που οι αγορές μας… έλεγαν εδώ και πάρα πολύ καιρό: το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει και το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο.




* ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΑΘ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
 Από το sbctv

 
Η διαπίστωση αυτή φάνηκε ξεκάθαρα ακριβώς έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του Μνημονίου και ενώ ξεκινούσαν οι έλεγχοι στην ελληνική οικονομία από το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. Ο πρώτος κύκλος διερευνητικών ελέγχων στην ελληνική οικονομία ήταν αποκαλυπτικός και κατέδειξε ότι η Ελλάδα για ακόμη μία φορά αποσκοπούσε στο να κοροϊδέψει τους δανειστές και να αποσπάσει εύκολα την πέμπτη δόση. Επιπλέον, αυτό που καθιστούσε ακόμη περισσότερο… ύποπτη τη στάση μας ήταν η προσδοκία επιμήκυνσης του δημοσίου χρέους… χθες, καθώς αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είχε επαναπαυθεί σε ένα τέτοιο σίγουρο (;) ενδεχόμενο.

Πέντε ήταν οι λόγοι για τους οποίους σήμανε «κόκκινος συναγερμός» στην Ευρώπη για την περίπτωση της Ελλάδας:

1. Το πρόγραμμα περιστολής της φοροδιαφυγής τοποθετούσε τον πήχυ των εισπράξεων στα 11,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013. Οι τεχνοκράτες της τρόικας διαπίστωσαν ότι το 2010 βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι εισπράξεις δεν ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ (ποσοστό μόλις 5,5%!)

2. Το φιλόδοξο πλάνο του υπουργείου Εργασίας για είσπραξη εσόδων 3,5 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή και η «άσπρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία 2,5 δισ. ευρώ αποτελούσε… όνειρο θερινής νυκτός. Στη μεν πρώτη περίπτωση φαίνεται ότι τα πρόστιμα που αποδεδειγμένα έχουν εισπραχθεί έως σήμερα δεν ξεπερνούν το 10% των βεβαιωμένων, στη δε δεύτερη, φαίνεται περίτρανα λόγω της ύφεσης ότι διευρύνεται η «μαύρη τρύπα». 

3. Οι οφειλές των περίπου 800 φορέων του Ελληνικού Δημοσίου προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα διαμορφώθηκαν στα 6,1 δισ. ευρώ.

4. Το ελληνικό δημόσιο αγόραζε συνεχώς χρόνο προκειμένου να μεταθέσει την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και ταυτόχρονα καθυστερούσε να κλείσει αντιπαραγωγικούς δημόσιους φορείς. Εκείνο που πραγματικά εξόργισε την τρόικα ήταν ότι επιμελώς η κυβέρνηση μιλούσε για μετατάξεις και όχι για απολύσεις, ενώ η τρόικα είχε ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και ταυτόχρονα κάθε μετάταξη λογιζόταν ως πρόσληψη.

5. Στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σχετιζόταν με τις συνεχείς διαφωνίες υπουργών σε σχέση με το πρόγραμμα στις ΔΕΚΟ (εισηγμένες και μη). Η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά το μόνο θέμα που είχε ανακινήσει προσπαθώντας να δημιουργήσει προσδοκίες ήταν το project του Ελληνικού.

«Σουμάροντας» τα παραπάνω, οι ελεγκτές της τρόικας διαπίστωσαν ότι περίπου προσδοκώμενα έσοδα και αναμενόμενες δαπάνες ύψους 26 δισ. ευρώ με σχεδόν μηδενικές ιδιωτικοποιήσεις οδηγούσαν το καράβι στα… βράχια.


Διεθνής συναγερμός

Μετά απ΄ όλα αυτά σήμανε συναγερμός σε όλα τα επίπεδα. Το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας ενημέρωσε τους επικεφαλής, στη συνέχεια κλήθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε… μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο και ακολούθως τα πράγματα πήραν άλλη τροπή. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν οι Φαν Ρομπάι, Μπαρόζο, Μέρκελ, Τρισέ και Στρος Καν, οι οποίοι αποφάσισαν ότι «οι δανειστές πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους σε σχέση με την Ελλάδα. Έτσι είχε προγραμματιστεί η συνάντηση Μέρκελ-Στρος Καν και η παρουσία του δεύτερου στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, κάτι που ποτέ δεν έγινε λόγω της σύλληψης του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
Έτσι, στη συνέχεια την κατάσταση πήραν στα χέρια τους οι Ευρωπαίοι. Τη Δευτέρα, κλήθηκαν εσπευσμένα οι επικεφαλής της Τρόικας στη συνεδρίαση του Eurogroup παρουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών και την επόμενη πήραν εντολή όλοι μαζί να επιστρέψουν στην Ελλάδα, χωρίς ο κ. Παπακωνσταντίνου να συμμετάσχει στο ECOFIN!

Ήταν φανερό πλέον ότι το σχέδιο που είχε επεξεργαζόταν η κυβέρνηση (υποτίθεται με τη συνεργασία της Τρόικας) δεν έβγαινε με τίποτα. Προ ενός αναπόφευκτου στραπάτσου και με φανερό πλέον τον κίνδυνο παταγώδους αποτυχίας του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας, τα θεσμικά όργανα των δανειστών αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Οι όροι που θέτουν δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση:

Α. Πρέπει να κλείσετε δεκάδες ΔΕΚΟ και να απολύσετε το προσωπικό.
 
Β. Πρέπει να μειώσετε τουλάχιστον κατά 25% τον αριθμό των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα.

Γ.  Πρέπει να προχωρήσετε σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών με έμφαση σε μισθούς, συντάξεις και δαπάνες υγείας.

Δ. Πρέπει να εφαρμόσετε άμεσα ένα γενναία πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπου τον κύριο έλεγχο θα έχει διορισμένος επίτροπος των δανειστών, το οποίο θα συνοδεύετε από εγγυήσεις περιουσιακών στοιχείων έναντι των δανειστών.

Ε. Πρέπει να συναινέσετε εδώ και τώρα τουλάχιστον τα δύο κόμματα εξουσίας για την εφαρμογή του προγράμματος των μέτρων.

Τα πέντε «πρέπει» αποτελούν προαπαιτούμενα για την Ελλάδα προκειμένου να αρχίσει η οποιαδήποτε συζήτηση για την επιμήκυνση ή τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του δημοσίου χρέους.  Είναι σαφές ότι ο πλήρης έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές με βάση και τα υπογεγραμμένα στο Μνημόνιο, θα προσγειώσει… ανώμαλα το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, το οποίο προς το παρόν αρέσκεται να καταδικάζει την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα. Προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο διεθνής παράγοντας είναι αυτός από τον οποίο εξαρτάται η μοίρα όχι μόνο της χώρας αλλά ενδεχομένως και του ευρώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου