Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Κατερίνα Μπατζελή: "...δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να αναπολούν την επαναφορά του «πελατειακού» τρόπου αποζημιώσεων των αγροτών..."

Προωθούνται συλλογικά και συμπληρωματικά μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών ελιάς, ενώ στην περίπτωση της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ για τη βρώσιμη ελιά, αυτή δεν μπορεί να υπερβεί τα 2.807 ευρώ ανά παραγωγό, ανεξαρτήτως μεγέθους εκμετάλλευσης και όγκου παραγωγής.

Η τελική εισφορά του κάθε ελαιοπαραγωγού και παραγωγού βρώσιμης ελιάς μπορεί να πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις μέχρι το Νοέμβριο του 2011.

Σταδιακά είναι σκόπιμο να προωθούνται  τα μέτρα ευελιξίας, τα οποία διασφαλίζονται από τον ίδιο το νόμο του ΕΛΓΑ.

Η βελτίωση της ποιότητας και η εμπορική προώθηση της ελιάς εξαρτάται ουσιαστικά από συλλογικές δράσεις, ουσιαστικές εμπορικές παρεμβάσεις των συνεταιρισμών και των ενώσεων, οι οποίοι πέρα και έξω από παλαιές αντιλήψεις, πρέπει να καινοτομήσουν στην κατοχύρωση του προϊόντος αυτού. Η δραστηριοποίησή τους πρέπει να είναι ουσιαστική στα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.

Ειδικότερα για τη βρώσιμη ελιά στο Ν. Φθιώτιδας:
·        Από τους 2.301 ελαιοπαραγωγούς που μέχρι τώρα έχουν δηλωθεί ως δικαιούχοι για το ποιοτικό παρακράτημα ελαιολάδου και ελιάς, οι 350 είναι παραγωγοί του Νομού Φθιώτιδας. Το αρχικό  ποσό που αναλογεί στο νομό ανέρχεται σε 605.000 ευρώ και αφορά 17.000 στρέμματα, δηλ.,35 ευρώ το στρέμμα για κάθε εκμετάλλευση, όταν για την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο ήταν περίπου το 1/3.

Δικαιούχοι είναι οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης, να παράγουν προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ και να έχουν παραδώσει την ελιά σε πιστοποιημένα συσκευαστήρια ελιών, τα οποία άλλωστε και δηλώνουν στο ΥΠΑΑΤ την τελική παραδοθείσα ποσότητα. Ο έλεγχος  για τις τελικές παραδόσεις συνεχίζεται σε συνεργασία του ΟΠΕΓΕΠ και του ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεπώς όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι παραγωγοί θα πρέπει να δηλώσουν τις παραδοθείσες ποσότητές τους, ώστε να ενταχθούν ως δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος.

·        Με την υπό έκδοση ΚΥΑ του ΥΠΑΑΤ σχετικά με διευκρινίσεις του τρόπου καταβολής της εισφοράς στον ΕΛΓΑ δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς κατά τη δήλωσή τους να αυξομειώνουν την ασφαλιζόμενη αξία της παραγωγής κατά ανώτατο όριο 20%, έτσι ώστε να διαμορφωθεί η τελική ασφαλιστική εισφορά του κάθε παραγωγού.

Έτσι στην περίπτωση της βρώσιμης ελιάς όπου το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς που αναφέρεται ότι ανέρχεται σε 10,9 ευρώ το στρέμμα, μπορεί να τροποποιηθεί βάσει δήλωσης του ίδιου του ελαιοπαραγωγού μειώνοντας το ύψος της παραγόμενης ποσότητας.  Στην περίπτωση της βρώσιμης ελιάς η ασφαλιστική εισφορά δεν μπορεί να υπερβεί τα 2.807 ευρώ ανά παραγωγό, ανεξαρτήτως μεγέθους εκμετάλλευσης και όγκου παραγωγής.  Και αυτό απορρέει από το πλαφόν των 70.000 ευρώ όπου είναι το μέγιστο ποσό κάλυψης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

Μπορεί δηλ., να μειωθεί η ασφαλιστική εισφορά του κατά 2,2 ευρώ/στρέμμα, δηλ., να πληρώσει  αντί 10,9 ευρώ/ στρέμμα, 8,7 ευρώ/στρέμμα.

Να επισημανθεί επίσης ότι ο ελαιοπαραγωγός βάσει του ίδιου του νόμου με σαφήνεια μπορεί να δηλώσει και την μη παραγωγική έκταση της εκμετάλλευσής του, π.χ έκταση που έχει υποστεί ζημιές και που δεν είναι αναστρέψιμες ώστε να υπάρχει παραγωγή για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Καθώς επίσης και να την έκταση της εκμετάλλευσής του που καλύπτεται από νέα δενδρύλλια, μη παραγωγικά  (μέχρι 3 ετών). 

Να διευκρινισθεί όμως ότι οι εξαιρεθείσες αυτές εκτάσεις δεν  θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ εάν υποστούν ζημιές από κινδύνους που καλύπτονται από τον εν λόγω Ασφαλιστικό Οργανισμό.

Η τελική εισφορά του κάθε ελαιοπαραγωγού και παραγωγού βρώσιμης ελιάς μπορεί να πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις μέχρι το Νοέμβριο του 2011.

·        Επίσης να υπενθυμισθεί ότι για τους ελαιώνες διπλής κατεύθυνσης και για τη βρώσιμη ελιά, αυξήθηκε από το 2010 η επιστροφή Ειδικού Φόρου Πετρελαίου από 6,96 λίτρα/ στρέμμα σε 10 λίτρα/στρέμμα αντισταθμίζοντας έτσι μέρος του κόστους παραγωγής. Στο νομό Φθιώτιδας επεστράφησαν το 2010 συνολικά 735.663 ευρώ.

Η Βουλευτής Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή θεωρεί πολύ θετικές τις προτάσεις της ΚΥΑ, οι οποίες εξειδικεύουν το Νόμο του ΕΛΓΑ. Έναν νόμο ο οποίος αποτελεί βάση εξυγίανσης και παρέμβασης στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, αλλά και της σταδιακής προσαρμογής του ασφαλιστικού συστήματος για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος στα πλαίσια της ΚΑΠ.

Φυσικά, τονίζει ότι ετησίως θα πρέπει να αξιολογείται  η πραγματική εισοδηματική και οικονομική κατάσταση των αγροτών, η οποία επηρεάζεται από τη γενικότερη κατάσταση της εθνικής οικονομίας και του εμπορίου.

Αλλά από τον ίδιο του Νόμο του ΕΛΓΑ, παρέχεται η ευελιξία για προσαρμογές μετά τη λήξη της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από τους παραγωγούς, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια των πόρων για την κάλυψη των αποζημιώσεων των ασφαλιζόμενων αγροτών.

Επίσης, ο ΕΛΓΑ πολύ σύντομα πρέπει να αυξήσει τις κατηγορίες των καλυπτόμενων προϊόντων και να κάνει έναν διαχωρισμό μεταξύ των ποικιλιών του κάθε προϊόντος όπως και εκείνου της βρώσιμης ελιάς.

Όπως τονίζει η κ. Μπατζελή «δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να αναπολούν την επαναφορά του «πελατειακού» τρόπου  αποζημιώσεων των αγροτών, της σπατάλης και της αδιαφάνειας του δημόσιου χρήματος, της επιβολής κοινοτικών κυρώσεων. Με  τη ψήφιση του νέου νόμου του ΕΛΓΑ, το Δημόσιο ανέλαβε χρέος 4 δισ. ευρώ, ενώ αναλαμβάνει μέρος του λειτουργικού του κόστους.


Οι παρεμβάσεις αυτές βοηθούν τον ΕΛΓΑ για να χαράξει σταδιακά και προσεκτικά μια συνολική ασφαλιστική πολιτική σε όφελος όλων των αγροτών, οι οποίοι συνεχίζουν να συμμετάσχουν στη γεωργία.  Σπατάλη και αδιαφάνεια δεν το επιτρέπουν οι καιροί, αλλά ούτε και οι  φορολογούμενοι πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου