Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λαμίας κατέθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ και Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της ΝΔ, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια της ενημέρωσης από τον Πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φθιώτιδας “Η Ενότης”, κατέθεσε Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αναφορικά με την αναγκαιότητα διαπίστευσης του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Λαμίας, για τη συμβολή του με διαγνωστικά μέσα και αναλύσεις, στην ποιότητα της κτηνοτροφίας του Νομού Φθιώτιδας. 

Στην Ερώτησή του, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει τα ακόλουθα:

«Σύμφωνα με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο του Νομού Φθιώτιδας κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη και ένταξη του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Λαμίας σε διαδικασία διαπίστευσης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των κτηνοτρόφων της περιοχής, στην εξέταση δειγμάτων για τη Βρουκέλλωση των βοοειδών και αιγοπροβάτων (μελιταίος πυρετός) καθώς και στην Ενζωοτική λεύκωση των βοοειδών, στα πλαίσια των προγραμμάτων εξάλειψης ζωοανθρωπονόσων που εμφανίζονται στη χώρα. Να σημειωθεί ότι ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Φθιώτιδας αριθμεί 330.000 ζωικό πληθυσμό σε βοοειδή και αιγοπρόβατα.


Επισημαίνεται, επίσης, η αναγκαιότητα του Εργαστηρίου, όσον αφορά και το τμήμα διαγνωστικής και παθολογίας των νοσημάτων του ζωικού κεφαλαίου.  Σύμφωνα με το Σύλλογο, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο και δαπανηρό για τους κτηνοτρόφους, να στέλνονται δείγματα γάλακτος για εξέταση μαστίτιδας, ή λοιμώδους αγαλαξίας σε άλλα εργαστήρια, καθώς επίσης και να αποστέλλεται παθολογικό υλικό ή πτώματα για λοιμώδη νοσήματα όπως η παραφυματίωση, πνευματάνθρακας, παρασιτώσεις, ή μικροβιολογικής φύσεως όπως κολιβακιλλώσεις.
 
Σημειωτέον ότι το Εργαστήριο πριν λίγα έτη διενεργούσε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, με σημαντικότερη ίσως ενέργεια την άμεση επιβεβαίωση για νοσήματα που έπρεπε να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Λαμίας, στην παρούσα κατάσταση, δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε, λόγω έλλειψης μόνιμου επιστημονικού προσωπικού, απαραίτητου για τις προαναφερθείσες αναλύσεις, καθώς και λόγω έλλειψης διαπίστευσης. 
 
Σκοπός του Συλλόγου είναι όλοι οι κτηνοτρόφοι, με την αρωγή και των συναρμόδιων Υπηρεσιών, όπως η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, να έχουν πρόσβαση στη δημόσια εξέταση δειγμάτων, χωρίς να προστρέχουν κάθε φορά στον ιδιωτικό τομέα. Για τους ως άνω λόγους, κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της λειτουργίας του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Λαμίας και η ενίσχυσή του, ώστε να να παράγει έργο όπως παλαιότερα, με κοινό άξονα στήριξης και συμβουλής στους κτηνοτρόφους όχι μόνο της Φθιώτιδας, αλλά και των όμορων Νομών, της Ευρυτανίας και της Φωκίδας».

Κατόπιν τούτων, ο κ. Σταϊκούρας ερωτά τον κ. Υπουργό «τί προτίθεται να πράξει το Υπουργείο, αναφορικά με τη διαπίστευση του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Λαμίας, του οποίου η ομαλή λειτουργία και ενίσχυση αφορά σε ένα ζήτημα αιχμής για την ποιότητα και την ταυτότητα της κτηνοτροφικής παραγωγής στο Νομό Φθιώτιδας».

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου