Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Τ.Ε.Ε για τα σκουπίδια στη Στερεά

Τι λέει η αυστηρή επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. στην αρμόδια Υφυπουργό. 

Και απροετοίμαστοι και ανημέρωτοι είναι οι περισσότεροι Δήμοι για το πολύ σοβαρό θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων σε συνδυασμό με το οριστικό κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ.
  
Με αφορμή την ευρεία συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα στη Λαμία, υπό την Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Η. Δ. κα Θεοδώρα Τζάκρη,  τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κα Καλ. Γερακούδη και τους Δημάρχους Π.Ε. Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, ο Πρόεδρος του Τ.Τ.Ε. Ανατολικής Στερεάς Απόστολος Καραναστάσης τονίζει μεταξύ άλλων σε επιστολή του, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο τεχνικός κόσμος της Στερεάς και όλο το πακέτο της μελέτης και της διαχείρισης να δοθεί σε μια μόνο εταιρία.

Διαβάστε την επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Καραναστάση:

  
κα Υφυπουργέ,

το ΤΕΕ/Τμήμα Ανατολικής Στερεάς ενημερώθηκε για τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία τη Δευτέρα 16/5/2011, σχετικά με το ζήτημα αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Το ΤΕΕ/ΤΑΣ έχει εκφράσει επανειλημμένα την πάγια θέση του για αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη τη μεγάλη καθυστέρηση για την κατασκευή των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) σε όλη την Περιφέρεια.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται ο προβληματικός περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός των ΧΥΤΥ, ο οποίος προκύπτει ως συρραφή των παλαιών Νομαρχιακών σχεδιασμών. Η εύκολη αυτή λύση περιορίστηκε στα γεωγραφικά όρια μόνο των παλαιών Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Ο σχεδιασμός αυτός είναι ελλειμματικός καθώς δεν λαμβάνει υπ’ όψη τη διάρθρωση της περιφέρειας, την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος με σύγχρονες μονάδες υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων μόνο με πολιτικές προωθημένης ανακύκλωσης και τη χωροθέτηση σταθμών μεταφόρτωσης και τελικής επεξεργασίας των ανακυκλούμενων.
Επίσης δεν έλαβε υπ΄ όψη την απαραίτητη βιωσιμότητα του όλου σχεδιασμού με λειτουργικά και οικονομοτεχνικά κριτήρια καθώς και την απαιτούμενη οικονομία κλίμακας, που θα εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους.
Οι αρμόδιοι φορείς δραστηριοποιούνται κάτω από την απειλή των προστίμων, που θα επιβάλλει η Ε.Ε. για τις παραλείψεις και την αναιτιολόγητη καθυστέρηση όλα αυτά τα χρόνια για την οριστική λύση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το ΤΕΕ/ΤΑΣ σχετικά με το θέμα έχει τις παρακάτω θέσεις:
 
Άμεση μελέτη και κατασκευή των ΧΥΤΥ Λαμίας, Άμφισσας και Καρπενησίου.
Αναθεώρηση του περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης, που είναι και αρμόδια για την καθαριότητα. Η βάση του σχεδιασμού πρέπει να είναι ένα βιώσιμο ορθολογιστικό σχέδιο, που να βασίζεται στο συνολικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που είχε συμφωνήσει η Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών το καλοκαίρι του 2010.
Άμεση αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ.
Οι τελικοί δικαιούχοι μελετών και υλοποίησης έργων, να είναι μόνο οι δήμοι, που σχεδόν στο σύνολό τους έχουν διαχειριστική επάρκεια (όσοι δήμοι δεν έχουν αποκτήσει επάρκεια μπορούν να το αντιμετωπίσουν με τη δοκιμασμένη λύση των προγραμματικών συμβάσεων, όπως ήδη έχουν συνάψει για την υποβολή τεχνικών δελτίων στο ΕΠΠΕΡΑΑ).
 
Η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι δυνητικός δικαιούχος, στην υλοποίηση των μελετών για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Οι μελέτες αυτές μπορούν να εκπονηθούν με αρτιότητα από το επιστημονικό δυναμικό της περιφέρειας, που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας και η πρόταση εμπλοκής της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. είναι υποτιμητική και προσβλητική τόσο για το κύρος των ΟΤΑ όσο και για την επιστημονική κατάρτιση των συναδέλφων μηχανικών.
Καλούμε τους συνεργάτες Δημάρχους της Στερεάς Ελλάδας να αξιοποιήσουν το τεχνικό δυναμικό της περιοχής τους, επιλέγοντας με τις νόμιμες διαδικασίες τους μελετητές.
  
Είναι επίσης απαίτηση του ΤΕΕ/ΤΑΣ να στελεχωθούν και αναβαθμισθούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Νέων Δήμων.
Σας καλούμε για την άμεση και κατά το δυνατό ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις τελικές σας προθέσεις στα ανωτέρω θέματα.
Τέλος εκφράζουμε την αγωνία των Μηχανικών και των κατοίκων της περιοχής για άμεση δρομολόγηση των έργων Περιβάλλοντος (ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ, Βιολογικοί Καθαρισμοί, αξιοποίηση επεξεργασμένων αποβλήτων).

Ο Πρόεδρος
Απόστολος Καραναστάσης
 
lamiareport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου