Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Παρέμβαση του Συμεών Κεδίκογλου για σφαγεία στη Βόρεια Εύβοια


Συνάντηση πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου στην Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστολάκη για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό των σφαγείων, που αποτελεί χρόνιο αίτημα για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας. Καθώς αποτελεί ανάγκη των όμορων δήμων, στους οποίους άλλωστε ανήκει και η αποκλειστική αρμοδιότητα, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού κ. Χριστοφής, ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας  κ. Ψαρρός και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τζαχρήστος.

Ο βουλευτής και οι δήμαρχοι εξέθεσαν το πρόβλημα στην Υφυπουργό ότι εδώ και δέκα χρόνια περίπου τα 3 σφαγεία που υπήρχαν σε όλη τη Βόρεια Εύβοια μέχρι τη Χαλκίδα έκλεισαν, καθώς δεν πληρούσαν τους υγειονομικούς όρους, που ορίζονταν από τη σχετική οδηγία της Ε.Ε. για τη δημόσια υγεία.

Η απουσία σύγχρονων σφαγείων για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων στη Βόρεια Εύβοια αφενός επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος της παραγωγής τους και αφετέρου αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι δύο ενιαίοι δήμοι έχουν ήδη βρει έκταση γι’ αυτό το σκοπό, ενώ διαθέτουν σχετική μελέτη σκοπιμότητας που είχε συνταχθεί κατά το παρελθόν για μονάδα 800 τόνων.


Καθώς ωστόσο τα σχετικά κονδύλια έχουν μειωθεί, επιδότηση για ίδρυση νέων σφαγείων δικαιούνται μόνο οι νησιωτικές περιοχές για μικρές μονάδες (400 τόνων ανά έτος). Για τις δε ηπειρωτικές, και για την Εύβοια που εντάσσεται στην Στερεά Ελλάδα, προβλέπεται επιδότηση για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων δομών, επιλογή που διερευνάται και για το παλιό σφαγείο Ιστιαίας. Εναλλακτική επιλογή είναι το ενδεχόμενο σφαγείων που δεν είναι αμιγώς διαδημοτικά αλλά υπάρχει και ιδιωτική συμμετοχή, καθώς προβλέπεται ότι για μια συμμετοχή του δήμου της τάξης του 25%, σε μονάδα που θα κάλυπτε τις ανάγκες της περιοχής,  η επιδότηση, μέσω του νέου μέτρου του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που σύντομα θα ανακοινωθεί, εξασφαλίζει χρηματοδότηση 50%.

Ο βουλευτής, θεωρώντας ότι και οι δύο είναι προτάσεις που πρέπει να εξεταστούν σοβαρά, θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για ένα ζήτημα που αφορά τόσο την ανάπτυξη και την κτηνοτροφία της περιοχής όσο και τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου