Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Τόνια Αντωνίου: Πολύ σοβαρό βήμα για την προστασία των αγροτών και των καταναλωτών το Μητρώο Εμπόρων αγροτικών προϊόντων


Πολύ σοβαρό βήμα για την προστασία των αγροτών και των καταναλωτών από την απάτη και την αισχροκέρδεια των επιτήδειων χαρακτήρισε τη θεσμοθέτηση του Μητρώου Εμπόρων αγροτικών προϊόντων η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου, μιλώντας κατά τη συζήτηση των άρθρων του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία που καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, ότι παραμένει αμετανόητη στην ιδεολογική γραμμή ανοχής της ασυδοσίας και της απουσίας κανόνων στην αγορά, αντί να υποστηρίζει τη ρύθμιση και τη σωστή λειτουργία της.  


Η κ. Αντωνίου χαρακτήρισε επίσης θετική την ικανοποίηση του αιτήματος των κτηνοτρόφων για απλοποίηση των γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών έκδοσης αδειών για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Τέλος επισήμανε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και κάλεσε την ηγεσία του να κάνει γρήγορα πράξη και άλλες δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως είναι η αλλαγή των συνεταιρισμών και η δημιουργία σχολών για τους αγρότες, γιατί η ανάπτυξη στη χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει από τον πρωτογενή τομέα.


Ολόκληρη η ομιλία της κ. Αντωνίου έχει ως εξής:




«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι περισσότεροι από εμάς και ιδιαίτερα όσοι είμαστε από αγροτικούς νομούς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας, πέρα από τα άλλα προβλήματα τα οποία έχουν, βλέπουν τα προϊόντα τους να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και πολλές φορές κάτω από το κόστος παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή οι καταναλωτές τα χρυσοπληρώνουν. Φαίνεται ότι η διαδρομή από το χωράφι και από το στάβλο μέχρι τα ράφια των αγορών είναι τελικά πάρα πολύ ακριβή.


Η κερδοσκοπία οι αδιαφανείς συναλλαγές, τα καρτέλ, ο αθέμιτος ανταγωνισμός μαζί με τον οικονομικό εκβιασμό είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν την ψαλίδα των τιμών σε δυσθεώρητα ύψη, από 170% έως 1550%, σύμφωνα βέβαια πάντοτε με τις σχετικές έρευνες.


Είναι ένα ζήτημα το οποίο είχαμε αναδείξει, αγαπητοί συνάδελφοι και ως Αντιπολίτευση, όταν κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία και είχαμε δεσμευθεί απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα φέρουμε σύντομα, όταν θα γίνουμε κυβέρνηση, νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα.


Μάλιστα, κυρία Υπουργέ, σε πρόσφατη ερώτησή μας, δεκαέξι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαμε επισημάνει τη ζημία που υφίστανται οι αγρότες και οι καταναλωτές από αυτή την κατάσταση και την ανάγκη να ληφθούν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των αγροτών και των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια.


Το πρόβλημα ασφαλώς έχει πολλές διαστάσεις και δεν λύνεται με ένα νομοσχέδιο. Σ’ αυτό συμφωνείτε και εσείς. Απαιτείται, δηλαδή, συνδυασμός πολλών και διαφορετικών θεσμικών παρεμβάσεων, πολιτική πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα.


Μέσα σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο η δημιουργία του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως περιγράφεται στα επτά πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα, παρότι έρχεται με κάποια καθυστέρηση, αποτελεί πραγματικά ένα πολύ σοβαρό βήμα. Θα έλεγα ότι είναι μια πραγματική τομή. Βάζει για πρώτη φορά κανόνες εκεί που δεν υπήρχαν και προβλέπει διοικητικές και φορολογικές συνέπειες για αυτούς που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται από το Μητρώο.


Οι ρυθμίσεις του άρθρου 3, με τις οποίες καθίσταται υποχρεωτική η ένταξη στο Μητρώο για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ως έμποροι αγροτικών προϊόντων, εφοδίων και εισροών, είναι ένα πολύ θετικό μέτρο για να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο και να έχει το αρμόδιο Υπουργείο μια πλήρη εικόνα της κατάστασης, διότι μέχρι σήμερα η εικόνα αυτή δυστυχώς δεν υπήρχε. Τα Μητρώα που υπήρχαν στο παρελθόν ήταν διάσπαρτα σε διάφορους τομείς, δεν ενημερώνονταν και οι πληροφορίες που δίνονταν σε πολλές περιπτώσεις, βέβαια, δεν ήταν σωστές. Το Ενιαίο Μητρώο που δημιουργείται τώρα θα ενημερώνεται σε ετήσια βάση και θα περιέχει στοιχεία για την οικονομική και συναλλαγματική φερεγγυότητα των εγγεγραμμένων.


Είναι πολύ σημαντικό που το άρθρο 4 προβλέπει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στο Μητρώο ή εναλλακτικά, της υποβολής αποδεικτικών δικαιολογητικών για πάγια περιουσιακά στοιχεία. Ήταν πολύ σωστή η επιλογή, μετά από την πρόταση των συναδέλφων, να αυξήσετε το ποσό της εγγυητικής επιστολής.


Επίσης, είναι πολύ θετικό ότι το άρθρο 6 προβλέπει για εκείνους που παραβαίνουν τους κανόνες και τις υποχρεώσεις του Μητρώου, αυστηρές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή από το Μητρώο στην περίπτωση που κάποιος έμπορος καταδικαστεί αμετάκλητα για απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδορκία και δόλια χρεοκοπία. Παράλληλα, προβλέπεται η μη αναγνώριση του δικαιώματος επιστροφής του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα Καύσιμα για παραστατικά στα οποία δεν αναγράφεται ο ειδικός αριθμός εγγραφής τους στο Μητρώο.


Αυτά είναι μέτρα που προστατεύουν πραγματικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ώστε να μην πέφτουν θύματα απάτης από επιτήδειους. Και αυτό είναι ένα κεντρικό θέμα που θέτουν όλοι οι αγρότες όλα αυτά τα χρόνια και είναι δυστυχώς κρίμα, γιατί η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής και παραμένει, θα έλεγα, αμετανόητη στην ιδεολογική γραμμή ανοχής της ασυδοσίας και της απουσίας κανόνων στην αγορά, αντί να υποστηρίζει τη ρύθμιση και τη σωστή λειτουργία της.


Το βλέπουμε, κυρία Υπουργέ, σήμερα που συζητάμε για δεύτερη ημέρα το νομοσχέδιο επί των άρθρων και λείπει η Νέα Δημοκρατία από τα έδρανα της Βουλής. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, διότι θα ήθελα να πω στους αγαπητούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας ότι δύο μέρες κάνουν κριτική ότι το νομοθέτημα αυτό δεν ήταν μία πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία και ότι θα μπορούσαμε να το προσπεράσουμε με μία υπουργική απόφαση.


Αφού γι’ αυτούς ήταν μία τόσο απλή διαδικασία, γιατί όλα αυτά τα χρόνια που ήταν κυβέρνηση δεν το υλοποίησαν, ενώ ήταν ένα από τα θέματα που έθεταν οι αγρότες και όλοι οι φορείς τους και μάλιστα με πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις, που τις είδαμε τα χρόνια που ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία;


Άρα, όλοι οι αγρότες συνειδητοποιούν ότι εδώ μιλάμε για άλλες πολιτικές επιλογές: της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται, δηλαδή, ποιοι έχουν την πολιτική βούληση να συγκρουστούν πραγματικά με τους μεσάζοντες, το παραεμπόριο και όλους αυτούς που έρχονται να εκμεταλλευθούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να αναφερθώ σε ένα ακόμη άρθρο αυτού του νομοσχέδιου, στο άρθρο 13, που αφορά στις διαδικασίες έκδοσης αδειών για την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Με το νόμο του 2008, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Επιτροπή Έκδοσης των Αδειών ήταν σχεδόν αδύνατη. Είχε γίνει από επταμελής δεκαμελής ή ακόμη και δωδεκαμελής επιτροπή. Και ενώ οι άδειες αυτές εκδίδονταν από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των νομαρχιών, την ευθύνη για τη συγκρότηση των επιτροπών την είχαν οι Διευθύνσεις Υγιεινής. Αυτό έκανε, βέβαια, τις διαδικασίες γραφειοκρατικές και χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι κτηνοτρόφοι, να δούμε ξανά κινητοποιήσεις και να είναι από τα βασικά θέματα διεκδίκησης των κτηνοτρόφων με πάρα πολλές επισκέψεις στο αρμόδιο Υπουργείο επί Νέας Δημοκρατίας.


Πιστεύω ότι η παρέμβαση που κάνετε σήμερα, κυρία Υπουργέ, είναι πολύ σημαντική γιατί έρχεται να λύσει ένα πολύ σημαντικό θέμα για τους κτηνοτρόφους μας.


Τέλος, με το άρθρο 9 ρυθμίζονται, επιτέλους, θέματα σχετικά με τη μίσθωση βοσκήσιμων εκτάσεων, προκειμένου να δίνονται βοσκοτόπια που ανήκουν στους δήμους σε κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους της περιοχής τους. Βέβαια -και εδώ είναι πολύ θετικό-  έρχεται να καλύψει ανάγκες στην ελληνική κτηνοτροφία, που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται. Άρα, εδώ πρέπει να υπάρχουν σοβαρές πολιτικές παρεμβάσεις για να στηρίξουμε πλέον μία πρωτοβουλία στην περιφέρεια, μια επαγγελματική δραστηριότητα που είναι πολύ χρήσιμη, όχι μόνο για την περιφέρεια, όχι μόνο γιατί θα δώσει θέσεις απασχόλησης στην ύπαιθρο, αλλά γιατί θα στηρίξει πραγματικά και την ελληνική οικονομία.


Κυρία Υπουργέ, όλοι συμφωνούμε –και το βλέπουμε, όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από άλλες πολιτικές δυνάμεις μέσα στο Κοινοβούλιο- ότι αυτή η νομοθετική ρύθμιση ήταν σωστή. Πιστεύω ότι ήταν σωστή γιατί πρώτα απ’ όλα ήταν και λιτή, λειτουργική και βέβαια, είναι και υποχρεωτική. Πιστεύω, επίσης, ότι το Υπουργείο πρέπει να κινηθεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς, να έλθει να υλοποιήσει δεσμεύσεις που έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές, όπως είναι η αλλαγή των συνεταιρισμών. Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα που το διεκδικούν οι Έλληνες αγρότες και πρέπει κι εμείς σύντομα να ανταποκριθούμε σ’ αυτήν την απαίτησή τους. Πρέπει να συζητήσουμε πραγματικά για την εκπαίδευση των αγροτών, για τις σχολές που πρέπει να δημιουργήσουμε, όπως ήταν και η δέσμευσή μας.


Το πιο κρίσιμο αυτήν την στιγμή για την Κυβέρνηση, για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να βρείτε το νήμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Ελλήνων γεωργών σε σχέση με την πολιτική ηγεσία, διότι μέχρι στιγμής ένα από τα δομικά μας προβλήματα για να προχωρήσουμε σε τομές ήταν ότι οι κυβερνήσεις δεν πίστευαν στον πρωτογενή τομέα, δεν στήριζαν με τομές τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή.


Αντιλαμβάνονται σιγά-σιγά ότι παίρνουμε πρωτοβουλίες προς τη σωστή κατεύθυνση, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα τους και πιστεύω ότι γρήγορα πρέπει να κινηθούμε και κάνουμε αυτές τις παρεμβάσεις. Αυτή τη  στιγμή είναι έτοιμοι οι αγρότες της χώρας να προχωρήσουν σε πραγματικές τομές και αλλαγές, αρκεί να αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πολιτική βούληση, υπάρχει στήριξη, υπάρχει ενημέρωση.


Φαίνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, αλλά με πιο γρήγορους ρυθμούς γιατί πιστεύω ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα θα είναι και ένα από τα εργαλεία που θα δώσει διέξοδο και στη χώρα, διότι καθώς λέμε ότι πέρα από τη δημοσιονομική πολιτική, πρέπει να δούμε και την ανάπτυξη, η ανάπτυξη σ’ αυτήν τη χώρα θα ξεκινήσει από τον πρωτογενή τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου